Реклама / Ads
9| 5776 |21.12.2014 СВЯТ

Обама: Путин не надигра мен и САЩ

.
Барак Обама
Преди 3-4 месеца говореха, че Путин, като гросмайстор е надиграл Запада и Обама, но сега той ръководи страната си на фона на срива на валутата, финансовата криза и икономическия спад. Така той не прилича на човек, който е надминал мен или САЩ.
 

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за CNN, цитирано от РИА Новости и Ройтерс, отхвърляйки критиките, на които е подлаган всекидневно. "Мнението, че формулата "първо стреляй, а после мисли" създава видимост за сила, е грешна", отбеляза Обама, засягайки външната политика на САЩ. Той подчерта, че ако има възможност САЩ "винаги ще решават международните проблеми със средствата на дипломацията".

 

В интервюто Обама коментира и размразяването на отношенията между САЩ и Куба. Той отхвърли критиките, че е направил реверанс пред диктатори, като заяви, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация са били без резултат. "Като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна", каза Обама, според когото тази възможност не бива да бъде пропусната.

 

Попитан за хакерската атака срещу "Сони пикчърс", за която Вашингтон обвинява Северна Корея, Обама съобщи, че се обмисля комунистическата страна да бъде върната в списъка със страните, подкрепящи тероризма. Северна Корея беше извадена от списъка през 2008 г., когато администрацията на президента Буш преговаряше за ядреното й разоръжаване. По думите му атаката е "много скъп" пример на "кибервандализъм". Все пак Обама посочи, че преди да се реши какви стъпки да се предприемат по отношение на Северна Корея, американските власти ще проучат всички факти.

 

Обама каза още, че ще направи всичко по силите му за затварянето на центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, като обясни, че той е безумно скъп и против американските ценности. Обама бе обещал Гуантанамо да бъде затворен още преди шест години, но не успя главно заради пречки от страна на Конгреса, припомня "Ройтерс".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5602 |20.12.2014 САЩ санкционира и любимата рокерска банда на Путин . 36| 6776 |18.12.2014 Путин: От Европа зависи дали ще има газов хъб между Турция и Гърция . 25| 7448 |11.12.2014 Путин и Обама ни водят към Армагедон! . 23| 5047 |07.12.2014 Хаитяни не искат управниците си, искат Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads