Реклама / Ads
4| 5312 |23.12.2014 СВЯТ

“Ню Йорк таймс”: Български сървъри хакнали "Сони"

.
Северна Корея е хакнала “Сони пикчърс” през сървъри в България, Сингапур и Тайланд. Toва твърди кореспондентът на в. “Ню Йорк таймс” по въпросите на националната сигурност Дейвид Сангър.Американските власти са влезли в контакт с тези страни в опит да се отреже достъпът на хакерите.
 
Зад кибератаките срещу филмовата компания миналия месец със сигурност стои Северна Корея, съобщи разузнаването на САЩ. Причината е филмът “Убийствено интервю” - сатиричен екшън за план на ЦРУ да убие лидера ѝ Ким Чен Ун.

Пхенян заплаши САЩ с нападения и ги нарече “помийна яма на тероризма”. Северна Корея щяла да предприеме удари срещу Белия дом, Пентагона и цялата територия на САЩ.

Хакерският удар на 24 ноември ощети “Сони” с поне 500 млн. долара, задигнати бяха лични данни на 47 хиляди служители. В мрежата бяха пуснати скандални извадки от лични кореспонденции в “Сони”, включително интриги и обиди срещу кинозвезди. Имаше и заплахи за нападения на киносалони.

Пхенян отрича да е автор на кибернападението, но според Дейвид Сангър щатските спецслужби са намерили начин да го проследят и така са стигнали до КНДР.

По Си Ен Ен Барак Обама каза, че САЩ обмислят да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма. Президентът на САЩ нарече хакерското нападение “много скъп кибервандализъм”, на който САЩ ще отговорят адекватно. Той обаче се въздържа да го определи като акт на война, предаде АП.

КНДР отказа участие в среща на Съвета за сигурност на ООН, която ще обсъди за първи път ситуацията с човешките права там.

Южна Корея вече обяви, че хакери са пробили сигурността на компютърна система, свързана с атомните централи в страната. Риск за реакторите няма, но в отговор компанията Korea Hydro & Nuclear Power Co. обяви, че започва учения срещу евентуални кибератаки. Те имат за цел да подготвят служителите в случай на хакерски атаки, насочени към дестабилизиране на контролните системи в АЕЦ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4755 |21.12.2014 Двамата полицаи бяха убити в Ню Йорк . 13| 6814 |10.11.2014 „Файненшъл таймс”: 40 пъти на косъм от бой между руски и натовски самолети! . 0| 6115 |13.03.2014 4 жертви, 9 в неизвестност и много ранени след взрива в Ню Йорк . 0| 5543 |12.03.2014 Експлозия в Ню Йорк: Жилищна сграда се срина до основи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads