Реклама / Ads
18| 11305 |05.01.2015 ГЛАСЪТ

Светлозар Лазаров - кандидат за шеф на бразилското МВР

.
Светлозар Лазаров
Настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров вероятно ще оглави вътрешното ведомство на Бразилия. Причината е, че за година по думите му, той изловил повече наркотици, отколкото по време най-мащабната операция правена някога в Бразилия. Става дума за безпрецедентната акция „Агата 8”, при която в средата на 2014 г. бяха спипани над 40 тона дрога.
 
По време на връчване на наградите „Полицай на годината” Лазаров гордо заяви: „Чрез интегрирания модел на противодействие на наркотрафика около 1 тон имаме задържан хероин за миналата година, което е много добро постижение. Имаме в пъти увеличение на задържаните количества и кокаин, и синтетични наркотици на българска територия, марихуаната и канабисът са над 50 тона. Това няма аналог с досегашната практика, като за 2013 бяха около 30-32 тона, за 2012 г. – са около 2 тона”.

Това изказване цели да зарадва единствено непросветените и лековерни хора, които нямат никаква идея как се ловят наркотици и как се пресмятат, за да се манипулира статистиката. Лазаров не уточнява колко от този тон хероин е хванат у нас или в чужбина, но не е тайна, че в повечето случаи по-големите пратки се ловят в България само след сигнал на чуждите служби. Бърз поглед в архивите на МВР показва, че това дори не е най-голямото количество кафяв прах, спипан на наша територия. През 2000 г. задържаният хероин е 2067 кг. През 2001 г. той е 1547 кг, а през 2007 г. 1147 кг. За количествата амфетамин и кокаин, Лазаров думичка не обели. През 2003 година при акция „Лунна светлина” родните антимафиоти с колегите си от други страни спипаха рекордните за света 5,2 тона кокаин от Боливия за Европа. Но според главсека задържаният бял прах през 2013 година бил в пъти повече, като не уточнява от какво. Така излиза, че сме посекли не само гръбнака на българската мафия, но и тази, която действа в Перу и Колумбия - страни рекордьорки в производството на кокаин. Ще го вземат Лазаров в Бразилия, как не!

 Отново поглеждаме към архивите на МВР, откъдето става ясно, че най-голямото количество амфетамин задържан у нас е през 2005 година - 1534 кг. Предшества го 2004 г, когато ченгетата спипали 900 кг.

Така стигаме до най-голямата заслуга на Светлозар Лазаров, който сгащил 50 т. марихуана. За разлика от него, обаче ченгетата признават един малко известен факт. А той е, че за да блеснат пред началниците си, редовите полицаи задължително мерят окосената трева сурова, барабар с корените. Твърдят, че ако се махнат листата и главите, които реално се сушат и пушат, от това огромно количество ще излезе не повече от тон марихуана. За сравнение през 2007 г. само ГДБОП са хванали 2,5 т. канабис, но изчислен според световните стандарти и така, както го ползват любителите на този вид наркотик.

Малко известен факт е, че по времето на вече покойния Николай Добрев, антимафиотите са задържали 5 т. хашиш за Холандия.

Ще е полезно за Лазаров да се порови малко в историята на вътрешното ведомство, и да научи, че преди него е имало много достойни ченгета и добри професионалисти, чиито резултати многократно надхвърлят неговите. Не го казваме ние, това сочат годишните отчети на МВР. Многохилядната армия, за която сега отговаря той е 100% сигурна, че и след него ще бъде така.

Посмали, Манго, казват хората, когато се вижда и от самолет, че някой послъгва, за да се изкара голямата работа. А може главният секретар да е свикнал да разтяга ловджийски или рибарски локуми пред началството. А то, началството, си трае, заето с поредната политическа мимикрия...

Авакум Захов,
ченге от запаса
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 11838 |05.01.2015 Новите демографски данни са отчайващи. Калфин спи . 7| 10857 |02.01.2015 Нова година не е това, което ни пробутват . 49| 11832 |29.12.2014 Възродителният процес - любима тема на мафията . 44| 22834 |27.12.2014 Добре платен репортаж на Градус с Кристалина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads