Реклама / Ads
2| 5178 |13.01.2015 НОВИНИ

К. Нинова: Тровят община Ботевград с мръсна вода

.
Корнелия Нинова
„Констатирани са незаконни включвания и байпасни връзки по ВиК трасето около язовир „Бебреш”. Това обяви на пресконференция в Ботевград народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.
 

Тя предостави данни, че на 17 декември 2014 г. „Напоителни системи ЕАД – София клон”, което е 100% държавно дружество към Министерство на земеделието и храните, e внесло жалба до Главния прокурор Сотир Цацаров. По думите й, за да подкрепят тази своя жалба с доказателства, предварително наемат лицензираната фирма „Хидро Софт Проект” ЕООД, която е изготвила експертно становище. Според Нинова са констатирани незаконни включвания и байпасни връзки, които години назад черпят незаконно хиляди литри вода и по този начин се нанасят щети на „Напоителни системи”, както и на населението на водоснабдяваните населени места.

 

„Не са фактурирани милиони кубически метри вода за редица години назад. Моралните щети се изразяват в това, че в определен момент обемът на язовир „Бебреш” би се оказал недостатъчен за задоволяване на първостепенните питейно-битови нужди на населението, вследствие на незаконни и нерегламентирани черпения на вода”, каза Нинова. Според нея ако не се премахнат тези байпаси, не може да се планира обемът на водата, той може да се окаже недостатъчен и това да доведе до режим на водатаТретата констатация сочи, че чрез незаконните байпаси се захранва населението с условно чиста вода, която не се пречиства през пречиствателните съоръжения, а директно се подава до потребителите като питейна вода.

 

„Според експертите това създава риска от хигиенно-епидемиологична гледна точка, като използването на тази вода създава условия за развитието на инфекциозни болести за населението”, заяви Нинова. По думите й от хората се събират не само такси за потребление на вода, но и за пречистване на водата както е било до миналата година. "Тези такси не се отчитат на Напоителни системи и на държавата. Къде отиват и къде потъват, само можем да гадаем. Жителите на общината ги тровят от общинското ВиК, от общинската администрация и кмета с вода, която не се пречиства. На второ място те си плащат за това, че ги тровят”, категорична бе Корнелия Нинова. Тя е внесла питане до министъра на земеделието и храните в парламентарния контрол по този казус, както и до министъра на здравеопазването какви мерки ще се предприемат по линия на гарантиране на здравето на населението на община Ботевград.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4738 |12.01.2015 ДАНС изнесе 2 буса с документация; арести се чакат в община Стамболийски . 0| 4765 |29.12.2014 В над 30 села от Община Ловеч е обявено бедствено положение . 0| 4093 |28.12.2014 112 бездомни са прибрани в кризисните центрове на Столична община . 4| 4741 |18.12.2014 Пернишките общинари ще работят на таблети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads