Реклама / Ads
0| 5134 |19.01.2015 ХРАНА И ВИНО

След Атанасовден иде празникът на пуканките

.
Най-предпочитаната филмова храна чества своя празник днес. В продължение на векове пуканките остават фаворит сред много нации. Определено най-големите консуматори са американците. Нещо повече, много от тях използват любимите царевични удоволствия, за да спрат цигарите. Европа е на второ място по консумация, а Азия на трето.
 

Повечето хора предпочитат солените пуканки в комбинация със силно газирана напитка. Не са малко и феновете на карамеления вид царевично изкушение, като той е предпочитан в комбинация с минерална вода. Най-голям ръст на продажби на пуканки се отчитат в съботно-неделните дни, които са посветени на близки и приятели и хубави филми. В България, освен като вид храна, пуканките все още се използват и за украшение. Спомените от близкото минало пазят в кашоните с коледни играчки, гирлянди направени от пуканки. За първия ден от Нова година,някои деца все още подготвят своите сурвачки, красиво изработени именно от царевичното изделие.

 

Още преди Колумб да открие Америка, карибските индианци са използвали царевицата за декорация. Царевицата е важна храна за ацтеките, които са ги използвали като декорация за церемониални фуражки, колиета и орнаменти върху статуите на боговете им, включително Тлалок, Богът на дъжда и плодородието. В продължение на дълги години местните жители на Северна и Южна Америка са намирали основното си препитание именно от царевицата, която расте в полетата. И така до наши дни. Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години, в пещерата с прилепи на запад от Ню Мексико.

Интересна е и етимологията на думата „царевица”. Житото от Библията е вероятно ечемик. Грешката идва от променената употреба на думата "царевица", която се използва за обозначаване на най-използваното зърно на конкретно място. В Англия "царевица" обозначава пшеницата, а в Шотландия и Ирландия - овес. Тъй като царевицата е общоприетата дума в Америка за "жито", това е и останало до днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6570 |01.07.2014 Кейт Мидълтън се вталила със сурови храни след раждането . 13| 25375 |29.07.2012 Подай ръка. След атентата – да поядем! . 1| 7280 |01.01.2011 Махмурлукът след новогодишната нощ . 1| 6697 |05.07.2009 Затвориха римски ресторант след сметка от 580 евро за двама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads