Реклама / Ads
3| 5119 |19.01.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Русия забранява филми, които са заплаха за националното й единство

.
Русия въвежда нови правила, които засягат излъчването и разпространението на филми. Според тях филмите, които "петнят националната култура, представляват заплаха за националното единство или подриват основите на конституционния ред", няма да получават разрешение за прожекции в кината.
 
Новите правила са своеобразно продължение на закона от 2014 г., който забранява ругаене и псуване във филмите.

Новите правила все още не са закон, въпреки че е трябвало да влязат в сила от 1 януари, уточнява агенция "Интерфакс", която се позовава на неназован източник от Министерството на културата. В момента предстои да минат за одобрение през други министерства.

Филмовите деятели реагираха веднага. "Кой ще решава дали културата е опетнена? Министърът? Зрителите? Съд? И на базата на какво?", пита режисьорът Андрей Прошкин. "Какво повече може да опетни една култура от един подобен закон?"

"Какво значи национално единство? Това е нов термин, в миналото го нямаше", казва Даниил Дондурей, редактор във филмовото списание "Изкусство Кино". "Едно време си имахме само "антисъветска пропаганда".

Промяната идва в момент, в който Министерството на културата в Русия трябва да се радва на голям филмов успех – номинирането на "Левиатан" за "Оскар" и спечелването на "Златен глобус" за 2015 г. Министърът на културата Владимир Медински обаче е на друго мнение: "Не разпознах нито себе си, нито колегите ми, нито приятелите ми, нито дори приятелите на приятелите ми в героите на "Левиатан", припомня "Гардиън".

Медински има и други изказвания: според него на създателите на исторически филми трябва да се обяснява кое е добро и кое е зло, а що се отнася до държавните субсидии на филми - "всички цветя трябва да растат, но ние ще поливаме само тези, които ни харесват".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 10091 |12.03.2014 Книга, забранена в Русия, но издадена в Германия . 3| 5953 |09.06.2010 Кичат Вайда с награда на Русия . 6| 7490 |25.07.2009 Русия оплака Висоцки за 29-ти пьт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads