Реклама / Ads
0| 4833 |24.01.2015 НОВИНИ

Българските моряци в Либия в плен на ислямисти

.
Ислямисти от "Либийска зора"
Групировката “Либийска зора” контролира района на пристанището в Триполи, където са заключени моряците от малтийския танкер SUNOIL I.Сред тях са и двама български моряци.
 
Министерството на външните работи (МВнР) обяви, че българите са били част от екипажа на кораба, плаващ под молдовски флаг, който изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след призив за помощ бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът обаче бил задържан по обвинения за контрабанда на петролни продукти.

В МВнР разбрали за случая на 3 януари от близки на задържаните.

Тъй като българското посолство в Триполи е затворено, а дипломатите са преместени в Тунис, е била връчена нота на либийското посолство в тунизийската столица. В София е проведен разговор с либийския временноуправляващ Юсеф Зургани, който обаче също има ограничени възможности, защото Либия в момента е в състояние на гражданска война. Той все пак се е ангажирал да предаде посланието от София към либийското външно министерство.

В Триполи от всички страни-членки на ЕС, само Унгария и Италия все още имат действащи посолства. Помолен от България, унгарският консул в либийската столица е успял да се свърже с либийските въоръжени бригади, които контролират района, където са затворени българите, и ги е посетил. Така МВнР в София е успяло да установи връзка със задържаните. Двамата са заявили, че са в добро здравословно състояние и с тях се държат добре.

На другия ден - 18 януари, българите са били посетени и от представител на италианското посолство в Либия.

В началото на януари гръцки танкер, превозващ петрол, бе атакуван по въздух над либийското пристанище Дерна, вследствие на което румънски и гръцки моряк бяха убити. Обстрелът бе от либийски военни, които воюват с ислямистки бригади, контролиращи пристанището в Дерна. Във всички подобни инциденти с кораби проблемът е в това, че враждуващите в Либия фракции се обвиняват взаимно в контрабанда с петрол.

“Либийска зора” е коалиция от ислямистки милиции, сред които такива от Мисурата и близки до организацията “Мюсюлмански братя”. В същата групировка са и силите на Абделхаким Белхадж - лидер на бившата Либийска въоръжена ислямска група - организация, смятана за терористична по времето на Кадафи.

Освен пристанището “Либийска зора” държи контрола и на международното летище в Триполи, което след боевете между различните фракциии бе затворено за полети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5123 |19.01.2015 Г. Марков: Българските съдии и прокурори не са футболисти . 51| 6234 |11.01.2015 Борисов от Париж: Българските медии си говорят каквото искат . 2| 4508 |08.01.2015 Убиха двама журналисти в Либия . 32| 6809 |05.01.2015 Доц. Христов: Българските избори- между чума и холера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads