Реклама / Ads
36| 4799 |27.01.2015 НОВИНИ

Шефката на ДКЕВР: До юли не пипаме цената на тока

.
Свегла Тодорова
До юли не трябва да има промяна в цената на електроенергията, защото в момента подобна стъпка би предизвикала голяма дискусия за това „на кого колко в сектора да се даде" от евентуалното поскъпване на тока. Такова мнение изрази председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.
 
Тя призна, че поне веднъж седмично отговаря на въпроси на медиите за увеличение на цената на тока. Според нея с постоянното питане по темата журналистите не толкова информирали, а по-скоро създавали известно напрежение в обществото.
На фона на коментарите, че не е изключена корекция в цените още през април, все пак Светла Тодорова коментира от какво би зависило кога и в какъв размер ще бъде следващото поскъпване на електроенергията.

„Всички експерти в сектора са единодушни, че не може да продължава политиката на задържане, да не говорим за намаляване на цените. Числата са достатъчно красноречиви. Действително въпросът е кога и как. Аз смятам, че до юли месец не трябва да има промяна. Това би било едно извънредно увеличение, което в момента трудно може да бъде аргументирано от гледна точка на това на кого колко. Защото всички в сектора страдат, не е НЕК само. НЕК не плаща на централите, не плаща на контрагентите си. Всички по веригата и извън веригата", обясни Тодорова по Дарик.

„Въпросът на кого колко би довел до огромни дебати - защо на този, а не на другия. Аз смятам, че това би било една грешна стъпка сега, не защото не може да бъде аргументирана като необходимост, а точно по тези причини. Другото нещо е, че нормално както се променят цените на евентуално юли месец, тогава получаваме заявление от всички предприятия, виждаме какви искат и какви са им аргументите. Тогава може да се направи истински анализ, защото ще имаме и финансовите им отчети. Това е реална база да се направи оценка. Сега всичко, което кажа относно колко, ще бъде спекулация, защото не знаем какво ще се случи през тези месеци, какви законодателни промени ще бъдат приети, до какви резултати ще доведат те, с колко ще бъдат различни цените на американските централи. След това вече да видим реални неща", коментира шефът на ДКЕВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4727 |21.01.2015 Мъж опита да арестува шефката на ДКЕВР Светла Тодорова . 1| 4954 |21.01.2015 Мъж пробва граждански арест на шефката на ДКЕВР . 9| 3878 |17.12.2014 Шефката на Сметната палата: Страх ги е от мен, затова не ме пуснаха в НС . 3| 4082 |16.12.2014 Шефката на Националния център по обществено здраве хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads