Реклама / Ads
6| 5798 |27.01.2015 НОВИНИ

Докладът на ЕК ни опъва ушите заради съдебната система

.
За една година България отбелязва бавен напредък в реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, пише във финалния вариант на мониторинговия доклад на Европейската комисия, на който се позовава БТВ. Документът по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде официално представен утре.
 

ЕК отчита, че в периода на наблюдение по настоящия доклад в страната са управлявали три разлини правителства, както е имало и криза със съставянето на правителство, но подчертава, че основата за предприемане на реформи е да бъдат признати проблемите и да се идентифицират мерките за справянето с тях”.

 

Цитирани са резултатите от проучването на Евробарометър, според които корупцията, организираната престъпност и неуредиците в работата на съдебната система са основен проблем за българските граждани.

 

„В реформата на Висшия съдебен съвет има известен напредък, но все още не е постигнала образа на автономна и независима институция, способна да защитава независимостта на съда срещу изпълнителната и законодателната власт”, пишат от Брюксел, като подчертават, че предприетите реформи са в правилна посока, но трябва да се следват стриктно.

 

Стратегията за реформа на съдебната власт „с изключително ниво на прецизност” е оценена като „важна стъпка” на управляващите. В мониторинговия доклад се посочва, че „предстоящият анализ на съществуващите антикорупционни мерки ще даде полезни насоки за бъдеща стратегия” и в тази посока.

 

В същото време, „големият брой неразрешени случаи и малкото добри примери хвърлят сянка върху работата по борбата с организираната престъпност и повишаването на професионализма на органите на реда в тази област”.

 

От ЕК напомнят, че в предишния си доклад са отдали обществения скептицизъм към реформите с конкретни скандали, но реакцията на българските власти продължава да не отговаря на очакванията. Затова и от Брюксел настояват да се покаже, че реформата ще бъде основен политически приоритет.

 

„Това изисква промяна в политическата култура и ясно съзнание, че тези проблеми са на върха на политическия дневен ред”, казват от ЕК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4543 |08.12.2014 Сертов разкрил, че над Трактора се опъвал политически чадър . 1| 4168 |02.12.2014 Баща и син се хванаха за гушите в съда за смъртта на малката Мария . 10| 4614 |25.11.2014 Ограничават прекия контакт на катаджии с нарушители . 12| 5735 |22.11.2014 До 200% по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads