Реклама / Ads
23| 8232 |27.01.2015 НОВИНИ

Мерджанов: Хората се нуждят от конкретни отговори

.
Атанас Мерджанов
Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви пред ТВ7, че победта на СИРИЗА в Гърция показва нуждата от конкретни отговори от страна на политиците. Затова и темата за механичното сближаване на АБВ с БСП е нереалистична, смята той. „Дори победата на СИРИЗА в Гърция показва, че на българите им е необходимо не просто съюзяване.
 
Нужен им е искрен, точен отговор за нерешените проблеми в страната. Нерешените проблемите в социалната сфера изискват АБВ и представителите им в управляващата коалиция да дадат отговор на зададените от нас въпроси”, подчерта народният представител. Според него в лявото пространство има доста различни субекти от АБВ. „Заради това председателят ни Михаил Миков инициира среща в политическия съвет на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, защото е нормално и редно тези въпроси да бъдат споделени първо там”, обясни Мерджанов.  Той определи като изключително важно какви леви стандарти ще бъдат зададени към кандидатите за общински съветници и кметове. „Ще се търсят отговори и на въпроса за отношението ни към властта, към сегашната власт. Ако нашите колеги от АБВ дадат ясен отговор на въпроса- едва тогава може да се говори за разговори за сътрудничество в лявото пространство”, посочи той.

Атанас Мерджанов смята за очевидно, че хората се нуждаят от конкретни отговори. Той изтъкна тенденцията левите да печелят избори в Испания и в Италия. В задаващата се лява вълна обаче трябва традиционните леви политически субекти да са готови да поемат това предизвикателство. „Затова въпросът към АБВ е – дали споделят дясната политиката на управляващите? Ако я споделят, то те не могат да бъдат алтернатива”, заяви Мерджанов. „За БСП спечелването на изборите от СИРИЗА е предизвикателство. Ние отчитаме факта, че СИРИЗА спечели изборите в Гърция и нашият председател поздрави гръцката политическа сила за успеха им”, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите му България е по-различна от Гърция, но предупрежденията към нас остават със същата сила. „Не случайно ние отказахме да влезем в управлението с ГЕРБ, защото тяхната политика е дясна, докато нашата политика е лява и ще я изпълняваме, защото сме поели отговорност пред избирателите ни. Подчертавам също, че имаме категорични несъгласия с ГЕРБ. Пример за това е прогресивното подоходно облагане, случаят с БДЖ, пенсионната реформа и редица други”, каза още той.


Атанас Мерджанов подчерта, че левицата ще държи сметка за действията на сегашното ръководство на ДКЕВР и за дейността на енергийния министър. Според него трябва да се даде ясен отговор и да се осветли дейността на дружествата- защото предишното правителство на Бойко Борисов се заканваше да реши проблемите, но неговите закани се сведоха до това, че бяха продадени остатъчните държавни дялове на същите тези ЕРП-та. „Предполагам, че ако се осветли дейността на дружествата, ще се констатира, че има неизпълнение на договорните отношения по приватизацията им. В този случай, считам, че държавата трябва категорично да си защити интереса си”, категоричен бе Атанас Мерджанов.


„По въпроса за санирането тепърва ще водим сериозни разговори. Но това ли е най-сериозният социален проблем за хората в държавата ни? Той еднакво валиден ли е за жителите в големите градове и за тези в малките? Кои ще се възползват от правото за саниране?”, попита народният представител. Той зададе въпрос също откъде ще дойде ресурсът за саниране, кои ще бъдат фирмите, които ще извършват тази дейност и няма ли тази инициатива да послужи като финансов ресурс за предстоящите избори. „Да не забравяме, че става въпрос за парите на българските данъкоплатци. Интересен е и въпросът - по какъв начин ще бъдат извършени процедурите за определяне на изпълнители. Затова в следващите дни ще задаваме тези въпроси и към министър-председателят и към министър Лиляна Павлова”, подчерта той.


Атанас Мерджанов определи като много сериозен проблема с бежанците в България. Този въпрос според него няма да стои на дневен само пред едно или две правителства. „България трябва да си изработи гъвкава и толерантна политика спрямо бежанците, но същевременно да защитава националните си интереси. Затова ние ще поканим на форум различни представители на ЕП, различни специалисти, които са решавали подобни проблеми в други държави, и не на последно място ще се постараем да привлечем повече солидарност и средства от страна на ЕК и ЕП”, коментира Мерджанов. Той изрази мнение, че е много лесно на развитите европейски държави да предявяват претенции към страната ни, само че България е на едно от последните места по БВП и с много ниски доходи, а предизвикателствата пред нас са най-сериозни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6198 |27.01.2015 Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Птичият грип в Бургас не е опасен за хората . 28| 4550 |27.01.2015 Борисов: Лъжеха хората, че ще е смрад от завода за отпадъци . 40| 5523 |24.01.2015 Бойко Великов: Спасението на БСП е в прекия диалог с хората . 23| 4336 |21.01.2015 Попова с призив към политиците: Вижте хала на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads