Реклама / Ads
24| 13704 |27.01.2015 НОВИНИ

Частен съдебен изпълнител пред Фрог: Гилдията се раздира от задкулисие и жажда за пари

.
Има опредени членове от Камарата на частните съдебни изпълнители, които колят и бесят в гилдията. В същото време тя се раздира от задкулисие и жажда за власт. Това призна пред Фрог нюз един от ЧСИ, които действат на територията на столицата. Предпочете на този етап да запазим името му. Вижте какво още призна той:
 

 

- Миналата седмица един частен съдебен изпълнител изпрати писмо до всички свои колеги, с което ги уведими за тайна среща в Хисаря на няколко члена от Камарата. Това знак ли е за разединение на гилдията?


- От достатъчно дълго време се твърди, че професията на частния съдебен изпълнител у нас не е харесвана от обществото и политическата власт, защото освен, че занятието й е да отнема с принудителни средства дължимото от един, за да го предаде на друг, гилдията на частните съдебни изпълнители е раздирана от неприязън към себеподобния, борба за власт, отнемане на клиенти, ниски страсти и жажда за пари и влияние.

 

- Каква е причината, за да се стигне до това положение?


- Това се дължи преди всичко на лошото и непълно законодателство, липсата на контрол от страна на правосъдното министерство, но не само на отделните членове на Камарата, а на самата структура като цяло. Повече, обаче се дължи на поведението на част от частните съдебни изпълнители, които нескрито изразяват гордостта си, че са създатели и първопроходци на това недоносче за нашите общество. На всеки три години, последната събота на януари се провежда отчетно-изборно събрание на ЧСИ, в което се избират органи на управление и представителство. По принцип всички частни съдебни изпълнители са равнопоставени, т. е. равни по права и задължения.

 

-  До тук всичко изглежда нормално.

 

- Но само до тук. По стара българска традиция, обаче с времето някои колеги са станали „по-равни“, като са унищожили това равноправие и са заличили всякакъв демократизъм в гилдията.

 

- По какъв начин се случва?

 

-Чрез органите на управление и представителство на Камарата. Тези органи са почетни и членуването в тях по закон е на пронципа на доброволието и избираемостта, с оглед качества и възможности на всеки един от членовете на тези органи, да работи за благото на гилдията. Това, обаче е останало само на хартия, макар хартията да е тази, на която е написан законът. Някои от членовете на Съвета на Камарата, както и на другите нейни органи, буквално „колят и бесят“, както в поведението си по отношение на своите клиенти и длъжници, така и по отношение на останалите членове на Камарата.  В един момент се оказва, че да си член на орган на гилдията значи да можеш да предлагаш за наказание и да наказваш този, който не ти харества и не ти е удобен. Значи да можеш да го натопиш в МП или да си против него в съдебно заседание във ВКС. Значи още да можеш да се пласираш пред клиентите, като по-голям специалист и така да трупаш хиляди изпълнителни дела годишно, въпреки ограничението на ГКП, само обикновените такси, по които те правят милионер за една година.

Значи да можеш да взимаш делата с най-големия материален интерес, защото пред клиенти и политическа власт се представяш за „избран“ първенец. Да си част от Съвета на Камарата значи да можеш да влияеш на конкурса за ЧСИ, преди години в Пазараджик, Ловеч и Смолян, а тази година в цялата страна. Да си член на органите значи да можеш да управляваш материалната база и членския внос на гилдията в избрана от теб банка, който членски внос и други непрестанни приходи, отдавна надхвърлят 1 млн. лв. само в една банка. Да можеш да назначаваш безброен персонал, платен с парите на всички ЧСИ, но предан само на този, който го е назначил, а на останалите, гледащ с ненавист.  Да си такъв ти дава възможност за създаването на сервилни контакти, водещи до едно-не усъврършенстване на системата, а жажда за власт и пари. Защото с тях можеш да завъртиш същият този кръг в максимална степен и скорост в следващите три години и да мултиплицираш ефекта на следващите избори през януари.

 

- Какво очаквате на тези избори през януари?


- Този януари ще е по-ценен  за тези настоящи членове, които се готвят да бъдат „новите стари“, защото на 31 януари е отчетно-изборното събрание, а на 14 февруари е конкурсът за ЧСИ за цялата страна, където същите тези членове на органи са изпратили свои делегати, не за да изберат най-добрите и достойни кандидати, а за да подредят хората на своите хора. И това под носа на министъра на правосъдието, който по закон упражнява контрол върху дейността на ЧСИ и то не без подкрепата на съдии от ВКС. И така залогът е голям. А сондажите кой-къде ще бъде в този орган е започнал още през септември. След заповедта на министъра на правосъдието за определяне на деня на провеждане на конкурса за нови ЧСИ, тези места вече се оценяват в пари, сервилност, доверие, във всичко друго, каквото се сетите. Случващото се в тях е като омерта. Има един определен човек, който държи най-силното лоби. Него ще го видите да стои на всяко заседание на Съвета и  да дирижира случващото се там. Та този човек иска на всяка цена да бъде председател на Камарата. Той държи на къса верижка членове на Дисциплинарната комисия. Именно по негова заръка се налагат тежки наказания на колеги, с което пък те са доказали надеждността си да изпълняват поръчки и да се държат хладнокръвно.

 

- Колко голям е този кръг?


- Въпросният кръг включва 17 души, всички с нечисти практики, но всички с основни три амбиции. Първата-да са част от управлението, втората-да нагласят свой човек на конкурса за ЧСИ през февруари и третата-нови и богати клиенти и разбира се много пари. Никак не беше случайна срещата, свикана на 17 януари т. г., тайно от всички колеги в Хисаря. Всеки един от поканените е отишъл с луксозен автомобил и то без семейните си половинки. Някои дори са се появили с шофьор. Един от ръководителите на мероприятието е жана, от която всички треперят.

 

- А разбрахте ли за какво е станало дума там?


- На въпросната среща са били обсъдени два основни въпроса. Първият , разбира се е изборното общо събрание на всички ЧСИ на 31 януари т. г. Развивани са всички варианти за успех, включително и възможността да се използва при избора електронно гласуване, с който може лесно да се манипулир процеса. Странното  е, че сред присъстващите на потайната среща е имало ЧСИ, които сега ще се мъчат да напрвят свои роднини-жени, деца и т. н. също ЧСИ.  

 

- Освен вас, знае ли някой друг за тази тайна среща, както я наричате вие?


-Убеден съм, че за това знаят както министърът на правосъдието, така и неговите заместници. Министърът вече е назначил двама ЧСИ за членове на изпитната комисия. Има много подозрения, че тя ще проведе  нечестен и непрозрачен конкурс, организиран от МП. Не е тайна, че по този повод се правят тайни срещи. МП не намери начин да се справи с ненормалното разпределение на изпълнителните дела по райони и между самите ЧСИ, за да няма терор на едните над другите. Сега един ЧСИ може да има хиляди дела за 1 година, а друг в същия град или район 150-200 за същия период. И това не е заради по-добрите качества на единя спрямо другия. Точно обратното-заради по-лошите качества на по-облагодетелствания. Защото МП не намери сили да поиска законодателни промени, с които да лиши ЧСИ от възможността да влияят един на други, да взимат решения за наказания и управления на чужди съдби. Защото МП не е обжалвало и отменило до момента нито едно от безумните решения на една клика от ЧСИ, които решават какво и колко да се прави и събира. Защото МП не попита Камарата на ЧСИ защо встъпителната вноска на нов ЧСИ е забалежете 12 000 лв., а годишният членски внос е от 1200 до 3200 лв. Нечувано за стандарта на България! Защото МП е оставило на произвола  да правят каквото си искат 10-20 ЧСИ с хиляди изпълнителни дела и съдби, които пренаяли и пренапили с жуждите съдби и пари, посягат на себеподобните си от гилдията, към която принадлежат. Защото МП не даде и не дава възможност недоволните от членството си в Камарата ЧСИ , да напуснат същата и да се регистрират в специален регистър в МП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10977 |23.01.2015 Фрог научи: Избухна война в средите на частните съдебни изпълнители . 2| 4188 |12.01.2015 Болен подсъдим и съдебен заседател отложиха делото „Октопод” . 7| 4440 |18.12.2014 Борисов: Демокрация е хората да избират между НОИ или частен пенсионен фонд . 1| 4750 |09.12.2014 Пребиха съдебен помощник от Върховния административен съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads