Реклама / Ads
31| 9800 |28.01.2015 НОВИНИ

Манолова пред Фрог: Одитори работят на ишлеме в Сметната палата

.
Мая Манолова
Целият смисъл на новия закон за Сметната палата е концентриран върху подмяната на състава на институцията. ГЕРБ и в предния си мандат първо разчисти Сметната палата, сега правят същото. Идеята е да подменят този състав и да си назначат удобни хора, които да бъдат разпределени партийно. Скандално е предложението двама от членовете на Сметната палата да са на граждански договор, коментира пред Фрог нюз Мая Манолова променения от ГЕРБ Закон за Сметната палата.
 

Одиторите няма да работят в Сметната палата, а ще бъдат излъчвани от две неправителствени организации, които ще работят като външни одитори, като експерт счетоводители или като вътрешни одитори.

 

Външните одитори ще работят частно, ще получават възнаграждения за това, ще могат да извършат консултации, посреднически и други договори на организации, подлежащи на одит и след това ще се произнасят по одитите на същите организации. За тях няма изисквания да пазят служебна тайна и поверителна информация. Ще работят часпром през голяма част от времето си и отвреме навреме ще гласуват в Сметната палата – един вид там ще работят на ишлеме. Този орган губи смисъла си да бъде независим, четирите управляващи партии ще си подредят хората в него. Двамата члена на институцията ще станат едни от най-богатите българи, защото официално ще могат да получават пари по консултации и всякакви други договори, убедена е Манолова.

 

Промяната на модела на Сметната палата стана по спорен начин. Предишната власт страдаше от дефицит на легитимност и на подкрепа на обществото. Беше прозрачно намерението да се промени закона, за да се смени Сметната палата. Нямаме притеснения да подкрепим промяната на модела, и на състава. Според нас това, което се е направило от правителството на ДПС и „Атака” беше погрешно априори. Като цяло смяната на модела е полезно - с едно по-широко представителство в професионалните организации, с колективно начало на вземане на решения. Този вариант е по-добър и от двата – и от този, който ГЕРБ наложи еднолично преди време и от този, който БСП и ДПС наложиха преди няколко месеца. Надявам се при следващо управление да няма промяна, защото тази институция има нужда от стабилност, коментира депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

 

На въпрос защо няма да се одитират малките общини, народният представител  отговори: Има определен брой одитори в Палатата. Беше сложен праг от 10 млн., над който е задължителен одитът. Всяка малка община, спечелила европроекти, прескача тези 10 млн. Одитът няма да бъде постоянно задължение на Сметната палата, при преминаване на тази граница ще се правят целеви одити през определен период от време. Там рискът от нарушение е по-малък. Добре е всички да се одитират, но тогава трябва да се удвои персонала на Палатата.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4506 |28.01.2015 Мая Манолова: Невинни за съдебната система няма . 17| 7308 |28.01.2015 Жената до Лукарски предлага реформи в ДАБЧ; основава "България без граници" . 24| 13702 |27.01.2015 Частен съдебен изпълнител пред Фрог: Гилдията се раздира от задкулисие и жажда за пари . 0| 6162 |27.01.2015 Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Птичият грип в Бургас не е опасен за хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads