Реклама / Ads
13| 5044 |29.01.2015 НОВИНИ

Реформаторите искат оставката на КФН заради провал на дейността й

.
Реформаторския блок поиска оставката на КФН. Това се казва в декларация на РБ, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателят на парламентарната група Радан Кънев. „През изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика”, се казва в декларацията.
 

Според Реформаторския блок БНБ и КФН са допуснали системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари и за годините на кризата, над 20 млрд. лева спестявания в банките са напуснали страната, а над 2/3 от активите на българските пенсионни фондове са инвестирани зад граница.


„Днес имаме основателни съмнения, че значителна част от средствата, спестени от обикновени български граждани и фирми, бяха вложени в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние. По този начин, спестяванията на българите, вместо да работят за икономическото възстановяване и нови работни места, потънаха в блатото на политическата корупция и допринесоха за обедняване на населението и обогатяването на мафията. Резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция беше фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система”, обясняват реформаторите.


Според РБ вместо да градят доверие, БНБ и КФН са се превърнали във фактори на нестабилност за финансовата система на страната, а съмненията в тяхната компетентност, добросъвестност и безпристрасност са довели до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и до излишно и опасно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, в които са вложени парите на милиони работещи български граждани.


От РБ констатират, че след провала и загубата на обществено доверие, ръководителите на българските финансови регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности. От блока посочват, че ръководството на КФН си е позволила да въвлече общественото мнение в "махленска драма", когато вместо да защити обществения интерес, си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието й”, се посочва в декларацията на Реформаторския блок.

 

 В тази тежка криза и в това състояние, когато на южната ни граница има толкова тежко финансово разклащане, не можем повече да си позволим такъв финансов надзор. В момента ни е нужно най-доброто чрез прозрачен и качествен избор да можем да гарантираме на българските граждани, че ще могат да останат с непокътнати спестявания. Аз съм се научил, че когато едни пари липсват, те са откраднати. И че когато не изриташ крадеца навреме плащат всички. Много Ви моля да не допуснем да плащат всички български граждани”, каза още от трибуната на Народното събрание Радан Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4214 |23.01.2015 Р. Гечев: Управляващите искат да сложат ръка върху Сметната палата . 16| 4257 |22.01.2015 И КНСБ поиска оставката на Москов, но не с мотива на ДПС . 9| 4354 |20.01.2015 Стойчев: Остри реформи сега! Не искат пари, а воля! . 2| 4395 |19.01.2015 Бежанците не искат работа, а само пребивават у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads