Реклама / Ads
20| 6775 |29.01.2015 АКТУАЛНО

Костов: От фалита на КТБ печели правителството

.
Бившият лидер на ДСБ Иван Костов
Наложи се изготвянето на нов доклад "Тези за риска от тероризъм" заради променената ситуация. Т. нар. етнически модел в България е постсъветски. С малцинствата се работи с налагане на атеизъм и корупция. Вместо към интеграция, той е насочен към капсулиране.
 
Това коментира Иван Костов, който ръководи Лаборатория за изследване на риска към НБУ, в „Лице в лице“ по бТВ. Лабораторията излезе с два доклада – един традиционен годишен и един извънреден – за риска от терористични заплахи.

Има много признаци, по които се вижда, че европейският етно-културен модел на интеграция не работи също. В Европа се наблюдава активиране на радикални партии. Моделът не работи, защото неговите управленски решения са под въпрос, заяви Костов.

Начинът, по който се подкупва етническият мир, е примерът как, когато не внасяш пари в пенсионния фонд, получаваш пенсия. Но това е несправедлив модел. Среща се и в Европа, отбеляза Костов. Това се прави с очакването, че малцинствата сами ще пожелаят да се интегрират. Това обаче не се получава и резултатите не са добри.

В България моделът се различава чрез политическото присъствие, което се превръща в статут на неприкосновеност. Рекетира се в името на социалния мир. Всичко, което не е изгодно за партията, се нарича опасност за етническия мир.

Общо е мнението, че ДПС е организирало фалита над КТБ, заяви още Костов. Има много основателни причини да се твърди това, например да се приберат активите. Не е вярно, че 30 млн. струва на българския гражданин фалитът на КТБ. Изплаща ги Фондът за гарантиране на влоговете. Правителството в момента е на печалба от заема, който изтегли. Този, който ще връща парите, е фондът. Въпросът е той откъде ще връща заема, беше категоричен Костов.

Рисковете, които произтичат от този фалит, са огромни. Така че по-добре да спрем  разговора дотук и да се надяваме, че ще се възстанови банковата система, защото тя сега е уязвима. Не искам да анализирам повече. Не бива. Има такива сектори – като този за пенсионните фондове, за които по-добре да не говорим, защото непремерените думи могат да предизвикат нарастване на страховете и опасностите.
Затова в доклада не казваме всичко. Не желаем да люлеем държавата. Костов заяви, че това е вътрешна убеденост, не че се притеснява от закона.

Най-рисковата сфера според него за 2015 г. е социалната среда – безработицата, неравенството, бедността, смъртността, здравеопазването, огромният трансфер, който се извършва в пенсионната система. В критична ситуация, но на второ място е политическата система, която според Костов е странно устойчива в момента. Много зависи как ще се развият нещата на местните избори, тъй като е възможно да се обтегнат взаимоотношенията между партньорите в правителството, предрече Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6416 |17.09.2014 Иван Костов: Данакоплаците ще пострадат най-много при фалит на КТБ . 137| 11316 |28.08.2014 Костов: Когото заплашвам заради КТБ, той си знае . 48| 7637 |21.08.2014 Костов: Централната банка води КТБ към несъстоятелност . 43| 9528 |09.07.2014 Костов: България е в обща криза; 5 сектора са в червено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads