Реклама / Ads
27| 6927 |30.01.2015 НОВИНИ

Първанов: Ж. Желев – знакова фигура на дисидентството в Източна България

.
Георги Първанов
С дълбока скръб научих вестта за неочакваната кончина на д-р Желю Желев. Българският обществен и политически живот, българската държавност загубиха един от ярките свои радетели и лидери, оставил трайна следа в най-новата ни история, пише в съболезнователния адрес на президента Георги Първанов по повод кончината на президента д-р Желю Желев.
 
"Той бе един от първите, дръзнали да се противопоставят на предишната система, авторът на книгата „Фашизмът", инициатор на Клуба за гласност и преустройство, и на Съюза на демократичните сили, негов пръв председател. Това му отреди заслужено място сред знаковите фигури на дисидентството в Източна Европа.

Като държавен глава, избран за пръв път с преки демократични избори, с неговото име са неразривно свързани първите години на демократичните промени у нас. Отличителна черта в дейността му като политик и държавник бе неговата принципност, политическа смелост и решимост да отстоява своите позиции. Дори тогава, когато те са в разрез с подкрепящото го политическо статукво.

И като учен, и като политик, и като държавник, д-р Желев не робуваше на догми и авторитети. Винаги търсеше диалог и съгласие по най-значимите цели и приоритети на обществото и нацията, и особено по европейския избор и бъдеще на страната ни. Остро бе неговото чувство за държавност, за отстояване на националните интереси, за приемственост във функционирането на президентската институция. Безспорно той има ключов принос в нейното утвърждаване и изпълване със съвременно съдържание на основата и в рамките на новата Конституция.

Всичко това му извоюва заслужен международен авторитет. Той беше радушно и с уважение приет и на Запад, и на Изток, и тук, на Балканите. Което намери продължение в създадения по-късно по негова инициатива Балкански политически клуб.

Макар че съдбата му поднесе не едно изпитание, в човешки план д-р Желев си остана в представата на мнозинството българи като честен и скромен човек. Беше земен, властта не го изкуши, не го съблазни. Живееше като всички хора - без лукс и привилегии. Запази авторитет и достойнство до края на своя живот. Това му извоюва може би най-ценния - моралният капитал.

Поклон пред паметта на д-р Желев - президент на Република България (1990-1997 г.).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5350 |30.01.2015 1 февруари - ден на траур в памет на президента Желев . 23| 5898 |30.01.2015 А. Ковачев за Фрог: Д-р Желев беше един от най-изявените критици на комунизма . 15| 6272 |30.01.2015 Кошлуков за Фрог: Д-р Желев не правеше компромиси . 20| 5799 |30.01.2015 Желев: Най-голямата ни грешка- не осъдихме Т. Живков и ЦК на БКП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads