Реклама / Ads
25| 5266 |30.01.2015 НОВИНИ

В. Енчев към военния министър: Участвате в държавна измяна

.
Велизар Енчев Източник: Булфото
Законът за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия ще бъде изпълнен. 33 хиляди архивни единици от Служба „Военна информация" ще бъдат предадени на Комисията по досиетата.
 
Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в парламента. Той гарантира, че ще спази закона, който е категоричен, че тези досиетата трябва да бъдат предадени.

„Тук съм не само като депутат, а и като единственият, който е бил служител на тази служба", посочи от трибуната Велизар Енчев. Той цитира изявление на Николай Ненчев от партиен форум на ДСБ, където военният министър дава обещание, че ще предаде документите, тъй като е убеден, че тези хора не са работили в името на България.

Енчев поиска да разбере какви гаранции ще даде министърът, че сред достъпните документи няма да попаднат и секретни такива и дали разсекретявавето на досиета на чужди граждани, работили за българските интереси в други държави, не е опасно за интересите на България.

Николай Ненчев оспори тезата на Енчев и каза, че никога не е говорил за разкриване самоличността на чужди граждани, тъй като законът предвижда предоставянето на досиетата единствено на български. „Категорично не съм нареждал и няма да нареждам на директора на „Военна информация" разкриването на досиета на чужди граждани", каза Ненчев. Техните дела ще бъдат съхранени и достъпни единствено за председателя на комисията Евтим Костадинов.

„Или сте некомпетентен, или съзнателно манипулирате", отговори Велизар Енчев и показа диск със своето пълно работно и лично досие. „Разкриването на имената на българските разузнавачи води автоматично до разкриване на неговите връзки в други страни. От моето досие може да се получи пълна информация за имената на моите сътрудници, каза Енчев и допълни, че задрасканите имена на сътрудници много често са прозрачни и се виждат ясно.

„Вие участвате в държавна измяна, за което ще носите отговорност", предупреди Велизар Енчев.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев обяви, че Енчев не е работил за Националната разузнавателна служба (НРС), а за Държавна сигурност и всички нейни служители са национални предатели, защото всички документи са били достъпни и за службите на СССР.

От своя страна Енчев посочи, че Андреев очевидно е некомпетентен и припомни, че е работил 10 години в югославския отдел на НРС, като в този отдел служителите не са имали право да завършват в СССР, тъй като интересите на България и СССР в Сърбия и Македония коренно са се различавали. „Неведнъж съм влизал в остри полемики преди 10 ноември със съветските кореспонденти", посочи Енчев.

„Има национални интереси, които нямат нищо общо с идеологията и строя - социалистически или капиталистически", каза той и добави, че в края на предишния режим нашите интереси в Турция и Югославия са били много по-добре защитени, отколкото сега и това се вижда от активните мероприятия, организирани от разузнавачите и техните сътрудници на територията на различни държави, каквито активни мероприятия могат да бъдат разгледани и в неговото лично досие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 16505 |30.01.2015 Само във Фрог: Старата муцуна ген. Запрянов – пак съветник на военния министър . 141| 8281 |28.01.2015 И ген. Червенков подпука министър Ненчев за военните разузнавачи . 19| 5338 |27.01.2015 Военни разузнавачи дадоха министър Ненчев на прокуратурата . 37| 6136 |22.01.2015 Н. Ненчев: Плащаме 3 пъти повече на Русия за поддръжка на изтребителите ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads