Реклама / Ads
15| 9553 |30.01.2015 НОВИНИ

Чудовищна грешка във ВАС - съдът е прекратил чуждо дело по казуса КТБ

.
Безумното бързане с прекратяването на делото по казуса КТБ е накарало съдиите от ВАС да спрат друго дело. Преди седмица тричленен състав на ВАС изненадващо отреди, че акционерите в КТБ нямат правен интерес да оспорват отнемането на лиценза на банката от БНБ и прекрати делото.
 
Бързането това да стане в изтеглено напред във времето закрито заседание, а не в откритото ,назначено за 9 февруари, е накарало върховните съдии да направят чудовищна грешка. Те са се произнесли по прекратяване на дело, което изобщо не съответства номерацията, по която е делото за КТБ.

Това става ясно от молба на адвокатите на акционерите в КТБ. С нея те искат от ВАС да им разтълкува кое дело точно е прекратено, защото не могат да разберат какво точно им е връщано като решение.

Липсата на яснота пък е пречка за защитата да изготви стратегията си за оспорване на решението.

Мацаницата, заформена от тричленката на ВАС, дава основание за съмнения къде точно е написано решението за спирането на делото.

На 13 януари, ВАС реши да остави без разглеждане жалбите на двата най-големи акционера - "Бромак" и Bulgarian Acquisition Company II, както и на единия изпълнителен директор Орлин Русев и миноритарния акционер Вера Ахундова. Мотивите са, че от отнемането на лиценза са застрашени и нарушени материалните права на банката като юридическо лице, но не и на акционерите в нея.

Мнозинството на съдебния състав - близките до председателя на съда Георги Колев (според публикация на „Капитал“ еднакво близък до ДПС и ГЕРБ) магистрати Иван Раденков и Таня Вачева прие, че акционерите нямат право да обжалват.

Решението дойде по-малко от седмица, след като близкият до Делян Пеевски финансов министър Владислав Горанов обяви: "Имам уверението, че в кратки срокове, а не в предварително заявените, ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ и ще влезем в класическата несъстоятелност – така, както тя е разписана в Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдиците”.

Бързината на ДПС по окончателното замазване на случая с КТБ обаче води до такива безумия, като спиране на дело, което няма общо с истинското.





miroivanov.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5810 |30.01.2015 Желев: Най-голямата ни грешка- не осъдихме Т. Живков и ЦК на БКП . 4| 5635 |19.01.2015 Проф. Колев за Фрог: С опит-грешка политика не се прави . 1| 3870 |20.12.2014 Вучков: Има фундаментална грешка при обезвреждане на боеприпаси . 10| 8304 |20.11.2014 Простотия! Груба грешка в монетата от 2 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads