Реклама / Ads
38| 5958 |31.01.2015 ПОЛИТИКА

Станишев: БСП да улови вятъра на промяната в битката за бъдещето

.
Сергей Станишев
Време е за силен старт на политическия сезон. Време е БСП да заеме мястото си на водещата алтернатива на сегашното статукво. Да изпълни ролята си на говорител на своите избиратели и да влезе в битката за ценности. Защото "целият свят прави път на онзи, който знае, накъде отива". Това каза при откриване на политическия семинар "Предизвикателства пред лявото в Европа и в България през 2015 г. в Пловдив лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
 
Големият въпрос пред  БСП е ще съумее ли да стане носител на промяната.  Ще улови ли вятъра на промяната в своите платна? Положението ни на опозиция е уникална възможност да насочим сили в тази посока, каза Станишев.  БСП има бъдеще, ако съумее разбираемо и убедително да представи на хората левия разказ за това, каква България искаме и ако го отстояваме последователно, допълни той.
 

Председателят на ПЕС  даде и няколко съвета, за да се превърне  БСП в алтернатива: Да отстоява постигнатото със самочувствие; да се въне към партийната дисциплина и вътрешната солидарност; партията да бъде припозната като алтернатива със свой разказ за бъдещето. 

„На местните избори няма да се представим добре, само защото сме БСП. Ако ги превърнем в битка за бъдещето на България, на конкретните общини и региони, ако отговорим на нуждит и очакванията на хората в тях – имаме шанс“, заяви Станишев.


Няма как да се представим солидно, без да се обърнем към периферията, а това означава и реален разговор с различни социални групи по места, обясни лидерът на ПЕС. И напомни, че най-силните си резултати на избори БСП е имала именна, когато се е обръщала към широки социални и обществени групи.

Днес БСП не е в международна изолация, както беше преди години. Европейската левица наблюдава и се вълнува от процесите в партията. БСП не е сама и ще получи силна подкрепа отвън. И от ПЕС, и от своите сродни партии като ГСДП, посочи Станишев.


Сергей  Станишев даде оценка и на сегашното правителство. Не само моята оценка, но и на голяма част от европейските политически семейства е, че тази коалиция е безпринципна. В нея удобно съжителстват огън и вода. Три от субектите в нея се кълняха години наред колко са против ГЕРБ. Как претенцията за европейска ценностна ориентация на ГЕРБ, реформаторите и АБВ  съжителстват с идеята на НФСБ, циганите във фургоните на полето, под охрана на жандармерията. На каква цена?, попита  лидерът на ПЕС.


Лидерът на ПЕС бе категоричен и за АБВ. Как стана така, че АБВ се превърна в присъдружие на дясното управление партия, която не може да претендира за европейска лява ценностна ориентация, защото е в коалиционна регръдка с крайно десните реформатори и антиевропейски партньори като Патриотичен фронт? Как обещанията на АБВ за прогресивно облагане се трансформираха в отнемане на близо 400 лв. от джоба на стотици хиляди бедни работещи в България? На каква цена? Къде се изпари грижата им за „Белене“ и „Южен поток“? Какво стана с „големия шлем“, зададе въпроси  Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6203 |26.11.2014 Станишев: България е готова за Шенген . 105| 6025 |27.07.2014 Станишев: Не бягам и ако съм сгрешил - простете! . 21| 5837 |26.07.2014 Станишев:След три месеца новият лидер може да бъде разкъсан . 53| 6784 |30.05.2014 Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads