Реклама / Ads
17| 6213 |31.01.2015 НОВИНИ

Горанов: Някой опитва да дестабилизира страната

.
Владислав Горанов
„България ще въведе еврото, когато останалите в еврозоната се съгласят. Ние искаме това да стане веднага, но осъзнаваме, че не сме готови". Това коментира финансовият министър Владислав Горанов.
 

„Заявих, че моля и ще настоявам партньорите - членки на еврозоната, да кажат на България какво очакват от нас като мерки, за да ни позволят в един средносрочен хоризонт - затова споменах и 2018 г., да направим първата стъпка и да влезем в ERM 2", добави той пред „Дарик”.

 

Според финансовия министър влизането в Шенген и еврозоната ще е изпитание за България:

 

„Необходими са мерки за подобряване конкурентоспособността на България - производителност на труда, икономически ръст и др. В същото време обаче имаме много малко мерки за борба с корупцията, много малко реално случващи се неща".

По думите му няма аргумент за скок на цените у нас при приемане на еврото.

Горанов обясни очаквания излишък в бюджета за януари с по-голяма събираемост.

 

По отношение на ареста на шефа на митница Свиленград Тодор Караиванов, финансовият министър коментира:

„Показателите на служителите на митницата в Свиленград като събираемост и пресичане на контрабанда се подобриха. Очевидно обаче системата е уязвима към корупционен натиск и много лесно можете да си напазарувате който и да било митничар. Виждаме как усилията на правителството дават резултат и в двете посоки - този човек показа, че митническото звено в Свиленград може да събира по-добре, но ако си е позволил да вземе подкуп, няма да има никаква толерантност".

Според Горанов не е добра идея да се продават миноритарни дялове от български предприятия като БЕХ, тъй като няма да се получи добра цена.

 

„Има сили, които имат интерес от дестабилизация на България - без да смятам, че има някакви апокалиптични сценарии, се забелязват съзнателни опити за внушение и съзнателни усилия за дестабилизация. Примерите са с ЕРП-тата и внушенията за банките", добави той.

 

„Ако се запази темпото на събиране на приходите, аргументите ми да не се дадат великденски добавки на пенсионерите ще са малки", каза още финансовият министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6925 |19.01.2015 Майката на убитата на пътя Цвети пред Фрог: Някой пази Хуриет Сюлейманов, но кой? . 23| 6003 |21.12.2014 Горанов: Най-вероятно няма да се преместя в НОИ, готови сме да се откажем от идеята си за пенсионните фондове . 24| 4993 |20.12.2014 Горанов: Парите от пенсионните фондове не са нужни на НОИ в момента . 19| 4700 |19.12.2014 Горанов: Промените за фондовете ще се гласуват още днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads