Реклама / Ads
10| 5143 |01.02.2015 НОВИНИ

Смешно било прокуратурата да се оправдава с НС за Ц. Цветанов

.
Кампанията срещу Цветанов по време на управлението ДПС-БСП търпи провал в съда
Промените в закона, с които главният прокурор Сотир Цацаров оправда обвинението за провала по делото срещу Цветан Цветанов, са одобрени и от неговата институция. Преди гласуването, одкато поправките са били в комисията, те са обсъждани с МВР и магистрати. Не е имало забележки, коментираха за Фрог нюз депутати, които са били членове на комисията в 42-то Народно събрание.
 
Нищо не сме пропуснали. Нямаме гузна съвест по тези въпроси и прокуратурата да се поеме съответните отговорности, коментира на свой ред Атанас Мерджанов, председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност в миналия парламент. Според него законотворците нямат никаква вина за оневиняването на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвиненията за незаконно подслушване срещу него и още трима души от СДОТО. 

Миналия петък прокуратурата оттегли обвиненията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по третото дело за незаконно подслушване и той беше оправдан. Паднаха обвиненията и срещу тримата бивши директори на СДОТО. Твърдеше се, че Цветанов като началник не е упражнявал контрол.

Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че не са поддържали обвиненията по простата причина, че с последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е променен текст, който казва, че вменените на тримата се явяват криминализирани единствено по време на война, екстремна ситуация или при мисии в чужбина. "В техния случай това не е налице и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда”, обясни обвинителят.

Още преди месеици юристи, както и адвокатът на Цветанов - Менко Менков, бяха категорични, че прокуратурата не разполага с доказателства и свидетелски показания, които да аргументират обвинението.

Така сагата около безконтролното ползване на нашумелия „Крайслер Вояджър”, изтритата памет от служителя на МВР, нашумял като „Отвертката”, 875 -те телефонни номера, разкрити във вътрешното ведомство, че са били обект на прослушване без разрешение на съдия, отиват в историята. Скадалът с послушванията се разгоря след като тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев занесе лично на главния прокурор Сотир Цацаров сигнал за незаконни действия от страна на СДОТО. Цацаров обеща, че прокуратурата ще се заеме с цялата сериозност да разследва случая. Не се стигна обаче до никакви разкрития, а обвиненията към Цветанов и подчинените му отпаднаха безславно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5338 |27.01.2015 Военни разузнавачи дадоха министър Ненчев на прокуратурата . 2| 4529 |27.01.2015 ЦСКА сезира прокуратурата за престъпна група целяща фалит на клуба . 4| 4787 |17.01.2015 Спецпрокуратурата иска решетка за 6-ма от бандата на Мила . 9| 4440 |14.01.2015 Прокуратурата оневини Любомир Павлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads