Реклама / Ads
43| 9635 |04.02.2015 НОВИНИ

Президентът Стоянов: Добрев и Първанов излъгаха за мандата

.
Петър Стоянов
Тази папка с мандата на БСП се превърна в основата на сюжета, на всичко което се случи. Лявата митология твърдеше, че има две папки. Никога е нямало две, имаше една папка и в нея бе състава на министерския съвет. Не е вярно, че Добрев и Първанов връщат мандата. напротив, имаше един нов кабинет на БСП с имена на министри. Погледнах папката, видях че има състав на МС и я върнах. Това каза за историята президентът Петър Стоянов за събитията на 4 февруари 1997 г. и папката с мандата на БСП.
 
Връчих указ за съставяне на правителство на БСП за седмица. Няколко пъти ги подканих да се откажат. Страхувах се, че ако БСП състави второ правителство, ще има гражданска война и НАТО и ЕС щеше да са твърде далеч, заяви той.

Като дойдоха Добрев и Първанов с папката трябваше да я взема и я внеса в народното събрание, както е по конституция. И тогава със 125 депутати щеше да има второ правителство на БСП. Върнах папката и се движех по ръба на конституционните правомощия и дори нарушение на конституцията. Можех да взема папката, но се замислих как всички шансове щеше да ни се изпарят. След това ми дойде наум да свикам Консултативен съвет по национална сигурност в два и половина следобед. Мислех, че политическите сили ще се солидаризират и БСП ще се откажат от мандата - на този консултативен съвет.  Свиках консултативен съвет, защото в папката нямаше отказ. Като им върнах папката те си тръгнаха и ми казаха, че нарушавам конституцията. Казаха, че вървя срещу конституцията и дойдоха после на съвета, обясни Стоянов.

На консултавния съвет дадох думата на главния секретар на МВР  генерал Ламбов, който даде ясна картина на ситуацията. Казах на БСП, че след като искат мандат, трябва да излязат през главния вход на "Дондуков" 2 .След това всички се изказаха БСП да върне мандата. Можехме да влезем в турболенции, от които не можем да излезем. Чак тогава Добрев, Първанов и Виденов се отказаха от мандата, разкри той.

Мълчах по въпроса, за да няма реваншизъм в БСП, да викат "Долу НАТО" и да представят лош образ на страната. Да не е натикана в ъгъла, призна Стоянов.

Боянските ливади бяха грешка. Може би д-р Желев е искал да посочи грешките на СДС, даде знак за мобилизация срещу правителството на Филип димитров. Но д-р Желев остави дълбока диря в българската история.Това на първо място е думата "Фашизмът", с което българската интелигенция излезе от пашкула си. Желев имаше куража да направи паралел между фашизма и комунизма, коментира още Стоянов.

Не мисля, че всички усилия трябвада са в посока на ВСС и кой да е председател на ВКС. Смисълът на всички усилия е да имаме правова държава, хората да чувстват, че има справедливост. А това зависи не само от съдиите, но и от семейството, учителите, църквата. За съжаление днес не се спазват законите, бе отговорът му на въпрос за съдебната реформа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5328 |04.02.2015 Добрев и Манолова показаха мол-а на леви идеи . 8| 5339 |03.02.2015 Захариева: Президентът подписа указ за назначаването на Л. Панов за шеф на ВКС . 4| 4504 |02.02.2015 Екимджиев: Президентът не е фигурант . 3| 5368 |01.02.2015 Делян Добрев: Енергетиката в колапс през април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads