Реклама / Ads
5| 7231 |05.02.2015 ПОЛИТИКА

Опит за измъкване по "английски" от обещаното членство в банковия съюз ?

.
Като прочетох, че вместо реално и незабавно членство и външен надзор на системните банки у нас от ЕЦБ по линия на членството в Единния Надзорен Механизъм на Европейския банков съюз разбрах, че задкулисието се е раздвижило и спешно се опитва да съхрани върховенството на надзора на БНБ - която пряко контролира.
 
Идеята на министър Горанов за "засилено сътрудничество" вероятно трябва да се разглежда в този контекст.

Предложението на Иван Искров за избор на Димитър Коство за шеф на банковия надзор е допълнителен шрих, но се вписва изцяло в този план за действие..

Защо сега и защо "близкото сътрудничество" изглежда заменя членството в ЕНМ на ЕБС.

Вероятно се уплашиха, че ако ЕЦБ поеме пряко надзора върху българската банкова система ще пострадат старите и нови дарлинги в банковата система, които разчита на държавната "любов" и приспания надзор на БНБ.

Приложените за фалита на КТБ методологии за оценка на риска при кредитите крият смъртна опасност за други банки, които са много по напреднали в свързаността между депозитите на гражданите и личната изгода на ограничена група лица. Това означава, че могат да светнат нови "свързаности"и "още по-фрапантни" от КТБ "креативни" практики. Външен одит от ЕЦБ може да хвърли светлина именно върху толерирания от българския банков надзор процес, при който свързани лица притежават и управляват банки, получават депозити, които превръщат в кредити и от там в лично богатство. Ако приложените за фалита на КТБ методологии се използват от външни надзорници по линия на ЕЦБ като мяра за тяхното здраве и за връщане на получената държавна помощ - нещата със сигурност ще излезнат извън контрол.

Външният надзор от ЕЦБ ще обезсили БНБ като "покрив" над схемите в БГ банковата система и особено на свързаните кредити по линия власт, икономика, корупция, както и случаите на нерегламентирана държавна помощ чрез вливане на "държавна" кръв в привилегировани банки.

Отказът на Иван Искров и този УС да подадат оставка е гаранция за управляемост на процесите от задкулисието в българската банкова система - за да останат нещата на ръчен контрол от БНБ и извън прекия и непосредствен надзор на ЕЦБ и ЕК. Едно е да си задължен по линията на близкото сътрудничество да съдействаш и предоставящ информация, друго е надзорните функции на ЕЦБ да се изпълнят без да бъдат опосредствани от БНБ. Затова същите хора, които стоят зад замяната на "членството" в европеския банков съюз с "близко сътрудничестов" не могат по дефиниция да ни вкарат в Еврозоната.

Затова сагашният управител бърза да предложи Димитър Костов за шеф на надзора за да гарантира приемственост и влияние за "контролиращата" група в банковата система и закрила от "неприятен" пряк външен ЕЦБ надзор.

Затова вероятно сега влезна в употреба термина "засиленото сътрудничество" като опит за "меко и елегентно изплъзване" от обещанието за членство в Единния надзорен механизъм на ЕБС и за външен пряк надзор от ЕЦБ. И двете са свързани с трансфер на суверенитет от БНБ към надционалните органи в ЕК и ЕЦБ, която "контролиращата група" не иска да губи.

Не е толкова трудно да се стигне до горните изводи. Важното е дали някой ще забележи.

Може и да греша, но е сигурно, че между номинацията на Димитър Костов и новината за "близко сътрудничество" има пряка връзка.

Илиян Василев
https://idvassilev.blogspot.com/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 5965 |17.07.2014 А.Кутев:Опитът на Борисов за политически бандитизъм бе провален . 21| 11239 |20.07.2012 Нетаняху се опитва да прехвърли вината за провала върху България, за да удари Иран . 79| 15789 |03.06.2012 А кой ще попита Сергей Станишев за връзките му с престъпния свят? . 28| 9046 |31.05.2012 Опит за анализ на един несъстоял се конгрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads