Реклама / Ads
16| 5038 |16.02.2015 НОВИНИ

Йончева: Рискът от атентат от ИД расте, ако даваме гласност

.
Елена Йончева Източник: Булфото
Основната причина за атентатите в Дания може да се търси в участието на страната в широката коалиция в борбата срещу „Ислямска държава". Атентатът отправен основно срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, изобразил 2007 година пророка Мохамед като куче, е просто формалния повод за нападенията.
 
Това мнение изрази журналистът Елена Йончева в сутрешния блок на бТВ. Дания се намира на второ място в Европа по отношение на числеността на населението и изпращането на джихадисти, сражаващи се на страната на „Ислямска държава" и в подобни джихадистки организации. Може да се каже, че страната от години има проблем в борбата с подобни организации и движения, заяви Йончева.

Съвременния тероризъм и борбата срещу него е доста сложна заради множеството клетки на така наречените терористични организации, защото локализирането на една тяхна клетка и нейното неутрализиране по никакъв начин не помага особено много в цялостната борба срещу тези организации, коментира Елена Йончева.

Вероятно действията на политиците ни, журналистите ни и изобщо всеки български гражданин, биха засилили възможността от осъществяването на атентат на наша територия, а това дали страната ни е подготвена да реагира в такъв случай и такава ситуация, това могат да кажат службите ни, коментира Йончена. Според нея колкото повече се ангажираме конкретно в борбата срещу „Ислямска държава", толкова повече се засилва възможността и опасността на наша територия да се осъществят нови нападения на терористи.

Основната причина мюсюлмани да отидат да стрелят в редакцията на френския вестник „Шарли Ебдо" е случващото се в Близкия изток и действията на Европа и САЩ там. Естествено не трябва да се забравя и социалното неравенство и различната степен на интеграция на някои етически общности конкретно по места във всяка държава, коментира Елена Йончева.

Свободата на словото е неотменима част от всяко демократично общество, въпросът е каква е границата в това да богохулстваш и това реално да накърняваш и нараняваш вярванията на определена група в обществото и всеки човек трябва да преценява внимателно къде е тази граница и да не я прекрачва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4916 |24.01.2015 Разпитваха Борията за атентата срещу Борисов . 1| 4433 |23.01.2015 Погребаха атентатора Кулибали от Париж . 5| 4108 |20.01.2015 Задържаха чеченци за подготовка на атентат във Франция . 13| 4482 |17.01.2015 Тайно нощно погребение на атентатора Саид Куаши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads