Реклама / Ads
17| 8797 |16.02.2015 АКТУАЛНО

БНР и БНТ най-слушани и гледани в морги и гробища

.
Добър вечер, драги зрители и радиослушатели...
Предлагам част от предаванията на БНР да се излъчват на гробищата и гробищата. Само там са им останали почитатели. Вярно е, както е вярно, че сме най-бедната страна в ЕС, слънцето залязва на Запад, а в Англия често вали.
 
Чуйте музикалните шапки и кашове на предаванията "Спорт и музика" и "Хора, пътища, автомобили" по БНР, например. Скелети! Морга. Те са от толкова години, че повечето им слушатели са отдавна в отвъдното. Демоде, тромави, дразнещи. Не го бъркайте с ретро. Все едно си включил селската радиоточка през 60-те. Аргументът "традиция" е оправдание за безсилие и липса на въображение. Български мързел в епохални количества. Резултатът - скука и отровени слушателите с радио пестициди. БНР - повечето програми, начело с "Хоризонт", отдавна водят на прехваленото Дарик радио. Пробутват Дарик по политико-финансови причини. Там е далаверата.

Силвия Великова, Лили Маринкова  (не се предава все още), Таня Величкова, Петър Волгин, Николай Атанасов и някои други са наистина добри. Пропуснатите да прощават, но не правя списък за награди от ОФ. Повечето други са зле. Дори прогнозата за времето... Моля ви, г-н или др. Янкулов, както го предпочитате, спрете излъчването на прогнозата за времето в сегашния вид. Спреде гласът на Анна Дякова! Тази жена на смъртен одър ли е? Чуйте, моля ви, как говори. Тази жена има сетивно-двигателна инервация на ларинкса и трябва да се лекува. Не е за ефир! Плаши хората какво може да им се случи ако се хранят с лед или злоупотребяват с цигарите и чашката!

Тенорните елементи в гласа на Красимир Стоев също са изнервящи. Тънкият гласец може да е плод на хормонални смущения, но това не засяга слушателите. Ако в БНР толкова държат да има разнообразие от гласове - да поканят актьори. Хем може да съчетаят прогнозата с някое стихче на Ран Босилек. А ще изкарат и някой лев пиячка, цигари или някое парцалче. Не всички могат да се докопат до доходоносните сериали, все пак...

"Хора, пътища, автомобили", "Спорт и музика" и тези, дето съобщават пътната обстановка са бомбирали туршии от мазето на баба ми. Ами "Музикална стълбица"? Било най-старото предаване за подобни класации. Наистина е така, много е старо, много, много старо. И се води по стар начин - грапаво, изкуствено. Няма свежест. За подбора на песни и "хитове" да не говорим. От години ни се натрапва мнението на водещия. Често и Тома Спространов демонстрира същтата закостенялост. Променяйте ги, принудете водещите и редакторите да се размърдат мозъците или ги махайте. Стават за озвучаване на погребални ритуали.  

Друг ужас са специалните пратеници на националното/държавното радио. Харчи се бюджет от около 50 млн лева за около 1500 служители. Това е престъпление! Служителите спокойно могат да се сведат до 400-500 души с нормални заплати и да се изисква от тях постоянно. В БНР - всички програми, - е пълно с хора, които работят няколко часа седмично. Идват на работа за предаването си, което никой не знае и не слуша, и след час си тръгват. Точно тия мрънкат най-много, че заплатите били ниски. И поработват за други медии, ако не ги мързи. Но понеже повечето са бездарни, никой не ги наема за нищо. Специалните пратеници са голямо недоразумение. Часове след като в интернет и специалзираните телевизии са изнесени и показани резултатите от състезания в Казахстан, например, някакъв "пратеник" срича класирането през изминалия ден. Ужас! Ако го правите за хората по села и паланки, пак грешите, щото те никак, ама никак не се интересуват дали еди кой си е станал осми по вдигане на щанги в еди коя си категория. Загуба на пари и време.

Направете си труда и проверете какво точно ви съобщават и т.нар. кореспонденти от други страни. Четат от сайтовете в съответната държава. Това обижда аудиторията. За тази "хитрост" им плащате хонорари. Къде са им коментарите, анализите? Ако им поискате да се напънат за нещо такова, те пак ще четат наготово от онлайн медиите. Проверете, не си измислям. Освен това са "кореспонденти" на по още няколко медии и повтарят едно и също. А там работят и нещо друго. Мислите, че е находчивост, но е обикновена измама. нашата кореспондентка от Турция. От Кипър... Кого заблуждавате?

В БНТ нещата са още по-трагични. Няколко канала излъчват стари, вампирясали неща. Направете един канал "Ретро" и спрете да наливате пари в стари ленти и предавания. Гледат ви неколцина изперкали старци, оцелели от тържествата на Бузлуджа, които се напикават от щастие само като чуят за Тодор Живков и бригадирското движение. За тях ли работи БНТ-2, БНТ BNT World и пр. Не забравяйте, че харчите народна пара.

Защо, например давате заплата/хонорар на Димитър Цонев в "Още от деня"? Та той е на хранилка при Делян Пеевски, за да прокарва мнението на негови мутри. Не вярвате? Прегледайте няколко предавания и си подчертайте медиите, които цитира в ефир Цонев. Всичко ще ви стане ясно. Освен ако и вие не сте в далаверата. Безобразие! Толкова явно манипулиране би трябвало да обижда дори вас, г-жо Анкова.

Спрете да ни наказвате и с водещата Ася Методиева. Нищо не сме ви направили, освен че ви плащаме заплатите! Нервност, екранна несигурност, широк дисбаланс между нея и повечето гости. Това е достатъчно да не припари до ефир в по-голямата част от света. Момичето може да става за нещо друго. Нямам предвид това, което си мислите.

Имате Горан Благоев. Перфектен! Защото се отнася сериозно към занаята. И се готви предварително. "Вяра и общество" е за пример. "История БГ" също.

Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева - много добри, с професионално отношение. Имат своите залитания, ама кой ги няма.

Георги Любенов издиша отвсякъде. Дайте му предаване за шев и кройка.

Ути Бъчваров не е водещ, но може да е пример за повечето такива в БНТ. Защото не е скучен, не се повтаря, търси изненадата, провокира. Обратното на Мира Добрева.

Истински потенциал има в Александра Гюзелева и Георги Ангелов. Самочувствето и егото на Ангелов са малко в повече, но човекът има мая. Още доста хляб трябва да изядат Анна Ангелова и Даниел Ненчев. И две торби сол. Май целта им е да ги поканят в частна телевизия. Да не забравят кошмарния пример с Жени Марчева обаче. Отиде в бТВ и земята под нея се отвори... Жалко.

И понеже говорим за БНТ - една молба: не правете като Ани Цолова от Нова тв. Приемете прическата си такава, каквато са ви я направили и не я оправяйте в ефир през 6-10 секунди. Засечено е по часовник. Дразнещо е точно толкова, колкото и подпирането с пръст на брадичката, от което се вирва носът. Лоша гледка, неестетична. Хубост и чар са различни неща. Хубостта е относителна, а чарът - конкретен.

Голяма част от продуктите на БНТ и БНР са плод на нереално и непредизвикано самодоволство. Самодостатъчни са си и не бръснат зрителите за слива. Имат си дежурно оправдание: хората не разбират, ние сме професионалисти. Лайняна позиция! И невярна.

Ръководствата на двете държавни медии да спрат антидепресантите и повтарянето пред огледалото: "Аз съм успешен! Аз съм красив! Аз обичам себе си!". Заблуждават единствено себе си.

Гледат ги и ги слушат живи хора, а не трупове. Не сте медии за гробища и морги, в каквито упорито искате да се превърнете. С нашите пари, апропо.

Припомнете си думите на Доналд Тръмп: "Вие сте уволнен". Не е шоу, не е.

 

П.П. Ако публикувате този мой текст, следващия път ще ви напиша за куклите и кукловодите от прогнозата за времето. Положението е драматично, страшно, смешно, траги-комично, хлъзгаво, сексуално, глупаво, мерзко, задкулисно, порно, садо-мазо, политико-олигархично, нервно, кално и с купеста облачност...

 

Марко Бърнетов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 8617 |14.02.2015 Ген. Атанасов: Има две паралелни системи-на държавата и на главния библиотекар . 65| 6983 |13.02.2015 ГЕРБ в декларация: Дискредитират Цветанов, за да ни отслабят за изборите . 12| 6156 |13.02.2015 Първи на Балканите сме по изтичане на мозъци към Острова . 7| 6136 |12.02.2015 М. Мурджов за Фрог: Има стандарт за сирене, но няма за учебници. Време е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads