Реклама / Ads
8| 6410 |16.02.2015 ПОЛИТИКА

Ето декларацията, с която ВСС обяви война на Борисов

.
За първи път Висшият съдебен съвет реагира толкова остро на изказване на премиер, откакто съществува като висш орган на магистратурата. Досега любима жертва на ВСС бе Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър. От днес т.нар. Политбюро на съдебната система, вместо да се реформира, ще води война с Бойко Борисов.
 
ВСС е абсолютно прав като изтъква независимостта на съда. Прав е и за политическия натиск, но защо толкова избирателно? Нима ВСС не виждаше безобразията на министри и прокурори от предния кабинет? Освен това пропуска нещо много важно: цялата правосъдна система е зависима от две неща - закон и сигурността на гражданите. 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

По повод направените през изминалата седмица публични изявления на министър-председателя на Република България и на парламентарната група на ПП ГЕРБ, съдържащи недопустими „препоръки“ относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката „Червеи“ и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи, Висшият съдебен съвет заявява, че подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено има за последица уронване авторитета на съдебната власт.
Неведнъж в подобни случаи сме декларирали, че такива изказвания в хода на висящи наказателни производства представляват явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и по отношение на конституционно установения правов ред в Република България.
Въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт.
В условията на заявена обща държавническа воля и подкрепа за реформи не само в съдебната, но и в законодателната и изпълнителната власти, намираме че общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати, създава конфронтация между властите и не допринася за ефективния межуинституционален диалог.
Висшият съдебен съвет намира за нужно отново да напомни, че правовата държава и утвърждаването на върховенството на закона са общ ангажимент и отговорност на всички власти в Република България.


На ход е премиерът Борисов. Разработката "Червеи" е мракобесна, предателска и незаконна по много точки. Висши магистрати са знаели за нея. Шефката на СГС Владимира Янева е разписвала, каквото й поднесат. Прокурори са участвали и знаят къде са изтекли откраднатите тайни. Като скача срещу Борисов, ВСС да скочи и срещу корумпираните магистрати. Хайде да ги видим тия куражлии... Ама ги е страх.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7593 |19.01.2015 Радан Кънев: Ужаси ме безпардонната наглост на представителите на ВСС, в която и БСП се включи . 0| 5116 |09.11.2014 Московски: Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети . 7| 8363 |13.04.2014 В. Папазов: Вече няма тояга в политиката, според която да скача кучето . 59| 11180 |22.03.2014 Борисов обяви само четирима от листата, останалите – идната седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads