Реклама / Ads
82| 24938 |19.02.2015 ПОЛИТИКА

Депутат: Който пипне Владимира Янева, ще го смажа!

.
Владимира Янева
Косъм да падне от главата на Владимира Янева, ще ви попилея! Който подпише да я разследват и накажат, ще го смажа! Тези заплахи на виден депутат парализирали повечето членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и те отказали да подкрепят внесеното предложение от Калин Калпакчиев за дисциплинарно преследване на шефката на СГС.
 
Няма смекчаване на тона дори след искането на главния прокурор Сотир Цацаров Янева да бъде временно отстранена, докато се разнищва скандала "Червеи". Именно нейният подпис стои под разрешението за СРС.

В истински кошмар се превърнал последният месец, откакто е внесено предложението на Калпакчиев, за магистратите от т.нар. "Политбюро на магистратурата". Те били привиквани в кафенета, хотели и на вечери, където ги "мотивирали" да не посягат на Янева. Най-честите места за "съветване" били гранд-хотел във Велинград и хотел в столичния кв. Бояна. В акцията се включили високопоставени магистрати. Няма как, трябва да покрепим молбата, защото този човек е помогнал за издигането на повечето от нас. Ще се обясняваме, че не работим под общестен натиск, че съдебната система е независима, аргументирали се агитаторите. Това съобщиха за Фрог нюз възмутени магистрати.

Ще ви стъжня живота, няма да си намерите място в София, бил основният "аргумент" в агитационната кампания по спасяването на Янева и заместничката й и ръководител на Гражданската колегия в СГС Богдана Желявска.

 

Ръководството на столичните съдии бе замесено в грандиозни скандали заради съмнения, че се дирижира случайния избор на съдия за различни дела. Примерът със "случайното" назначение на съдия Румяна Ченалова по три от четирите дела срещу КТБ и за незаконното превземане на френската фирма "Белведере" взриви не само общественото мнение, но и редица посолства на страни от ЕС в София. Първо френският посланик, а след това още седем негови колеги написаха декларации, в които изразяваха безпокойството си от "гнилите ябълки" в българската съдебна система. Преди дни насотяха и за разследване по случая с КТБ. От ВСС заявиха, че са готови за реформи и дори обещаха да разследват някои от случаите. В същото време тъкмо представители на ВСС и СГС нападнаха остро дипломатите, че се намесвали във вътрешните работи на независимата съдебна власт. Нападнаха и премиера Борисов, че коментирал решения на съда, сравнявайки деянието за което съдят Цветан Цветанов и извършителите на закононарушения по разработката "Червеи".

 

Точката на кипене обаче бе достигната, когато стана ясно, че именно Владимира Янева е съдията, който е подписал скандалната "Червеи" по време на управлението на ДПС и БСП. Вместо да се спази установения от закона срок, Янева разрешила "Червеи" да продължи 300 дни, което е прецедент в историята на прилагане на СРС.

 

Предложението на Калпакчиев се базира на резултатите от няколко проверки в СГС, които установиха очевидни нарушения на случайното разпределение на делата "КТБ" и "Белведере", липсата на организация в управлението на съда и информационните мрежи. В началото на януари съдии от СГС и Софийския районен съд се подписаха под искане за смяна на ръоководството поради невъзможността му да управлява.

 

Съдиите бяха изслушани пред ВСС, но повече не последва нищо.

 

Съдиите, които поискаха оставката на ръководството на съда, изнесоха и нови притеснителни данни за управлението на най-големия окръжен съд в страната, опровергаха обясненията на Янева и Желявска за съмнителното разпределение на делата за несъстоятелност на "КТБ" и "Белведере" и разказаха за недопустимото отношение на Янева и част от екипа и към колегите в тоги. Те посочиха открито и проблемите с неравномерната натовареност на съдиите, командироването на магистрати в СГС, с цел да изпълят дадена поръчка, концентрацията на обществено значими дела при едни и същи съдии и липса на всякаква чуваемост към проблемите в съда.

 

11 от членовете на ВСС са там по силата на квотния принцип и са предложени от парламентарни партии. Те са подвластни на партиите, които са ги номинирали. Някои от шефовете в магистратурата също са под контрола на известно политическо лоби със силно представителство в ДПС. Въпросният депутат, който натиска магистрати за Янева, по същият начин осигурявал подкрепа и в парламента. Не е тайна, че има задкулисни договорки за запазване на опредлени хора в прокуратурата, съда, следствието, ДАНС и МВР.

 

Когато бе избрана за председател на СГС Владимира Янева бе сочена като фаворит на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с когото имала и семейно приятелство. Малцина обаче знаят, че това приятелство отдавна е развалено и дори отношенията между двамата са обтегнати до крайност. Причината е, че Янева изцяло минала под контрола на кръга #Кой, а проблемите на Цветанов с правосъдието възникнаха именно под натиска на този кръг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4995 |09.02.2015 Др. Стойнев: Не споделям ценностите на модела, който роди СИРИЗА . 11| 6235 |08.12.2013 Който няма производство, да плаща на консултанти . 33| 6519 |07.11.2013 Р. Овчаров: Няма да кажа лоша дума за който и да е политик . 236| 12601 |23.03.2013 Изборът, пред който сме изправени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads