Реклама / Ads
34| 6358 |23.02.2015 ПОЛИТИКА

Вигенин: Борисов да подаде оставка

.
Кристиан Вигенин
„За България най-добре ще бъде заемът от 16 млрд. лв. да бъде отхвърлен в парламента и Борисов да подаде оставка“, това коментира на пресконференция в Благоевград народният представител Кристиан Вигенин. Той направи оценка за 100-те дни на кабинета „Борисов-2“, като му писа двойка.
 

Сред мотивите за слабата оценка е  липсата на усещане, че правителството е способно да се справи с вътрешните и външни предизвикателства пред България. „Няма визия за какво ще се използват тези 16 млрд. нов дълг, като се прибавят и 8 млрд,  одобрени за 2015 г.- превръщат този кабинет в рекордьор в новата българска история с близо 24 млрд. лв. заеми“, коментира още Кристиан Вигенин. Сред намеренията на БСП е заемът да бъде атакуван и в Конституционния съд, ако се наложи. Според депутата енергетиката е в колапс, икономиката е в задънена улица, социалните плащания са замразени, пенсионната реформа затъва, а управляващите предлагат само хаотични движения и безперспективност за първите три месеца от управлението си.

 

По отношение на външната политика  Вигенин коментира, че тя е дебалансирана и едностранчива. Правителството няма ясна идея за целите, намеренията в тази сфера и не предлага политика, която да защитава българските интереси. Санкциите срещу Руската федерация, по думите на народният представител, са доказали своята неефективност, но мнозинството отказва дискусия по тези въпроси в парламента. Действията на кабинета по отношение на разполагането на команден център на НАТО и тежко въоръжение на територията на България,  Вигенин определи като опасни за страната, защото могат косвено и дори пряко да ни въвлекат в конфликта в Украйна.

 

„Ще се борим за победа в Благоевград“, категоричен бе Кристиан Вигенин. Той добави още, че би искал в челните места в листите да има млади хора. Това ще покаже, че БСП има отношение към младите хора и ще се бори да получат житейска перспектива, да останат и да се реализират в региона.  „Забавянето на строителството на Лот 4 на АМ „Струма“, което премиерът определи като „зверско“, се дължи на първото правителство на Борисов и прехвърлянето на вината към Орешарски е опит за бягство от отговорност, заяви Вигенин. Той подчерта, че правителството няма яснота, кога ще бъде довършен пътният участък. „Министър Павлова е обяви срок до края на юли, а вчера премиерът Борисов е казал, че това ще стане до края на годината. Остават съмнения и около това - дали са предвидени средства за рехабилитация на пътищата, които се използват сега като обходен маршрут от тежкотоварните автомобили“, допълни още той.

 

Сред обсъжданите теми на пресконференцията бе и състоянието на МБАЛ – Благоевград. Според  Вигенин това, което се случва, е самоуправство. „В правова държава грубо се нарушават законите. Необяснимо е как се подписват документи, когато напрактика временният директор няма право на това, за което има и становище на Министерството на правосъдието“, каза още Кристиан Вигенин.            Той обяви, че поредицата от незаконни действия на министъра на здравеопазването очевидно е целяла да защити интереса на частна структура, в ущърб на интересите на гражданите на Благоевград и областта.

 

Друг проблем в региона е сериозният отлив на чуждестранни туристи и по-специално на руски туристи. Вигенин сподели опасението на хотелиери от Банско, че отливът тази година е близо 80% спрямо предишни сезони. „Министерство на туризма се очертава като едно от  най-слабите звена в кабинета. То е неефктивно и няма стратегия как да върне туристите в България и региона“, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6520 |18.02.2015 Борисов: Държавата фалира без бюджет . 75| 7084 |18.02.2015 Борисов плаши с оставка, червените го изнервят за дълга . 8| 6428 |16.02.2015 Ето декларацията, с която ВСС обяви война на Борисов . 22| 5454 |08.02.2015 Станишев: АБВ е брошка на ревера на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads