Реклама / Ads
29| 9110 |25.02.2015 НОВИНИ

Отрязаха „библиотекарския“ от достъп до тайни

.
Стоян Денчев, ректорът на УниБИТ
Ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) Стоян Денчев не притежава допуск до класифицирана информация от 24 януари 2015 година.
 
Това стана ясно от отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията. Разрешението за допуск е било издадено от ДАНС през 2011 година неясно с какви аргументи. Регистратурата в УниБИТ за класифицирана информация също е била закрита още в началото на миналата година поради недоказана нужда. Тя е съществувала от 2007 година, когато управляваше тройната коалиция, а начело на ДАНС формално бе Петко Сертов, а фактически Алексей Петров, който е бил в един период служител на Шесто управление на ДС.

Повод за скандала беше излъчен репортаж в бТВ за това как научните трудове, с които бившият и настоящият шеф на ДАНС - Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев са получили докторска степен от университета, ръководен от Денчев, са засекретени. Ректорът на УниБИТ първо отрече това, но документи го опровергаха.

Пред бТВ миналата седмица Денчев, който е член на атестационната комисия, одобрила труда на Писанчев на тема "Време и развитие на политиката в защита на класифицираната информация", заяви че "има допуск, който може би изтича след година". Потърсен за коментар, Денчев заяви, че допускът му може би е изтекъл и че "няма нерви да се занимава с негативни неща, свързани с университета, на които не съм длъжен да бъда рупор". Впоследствие при повторен разговор, Денчев заяви, че няма да поиска отново да има достъп до секретна информация, защото това не му е нужно.

Той отрече да е ръководител на труда на Писанчев, както и дисертацията някога да е съхранявана в университета. По думите му ръководител е Иванка Павлова, заместник-ректор по учебната дейност, а той е само член на атестационната комисия. Засекретяването се наложило заради данни в научния труд, тъй като съдържал информация за структурния състав и функциите на служителите в ДАНС.

Той отново отрече трудовете на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и на бившия председател на ДАНС Никола Казаков, които са преподаватели във висшето училище, да са секретни.

Денчев каза още: "Факт е, че съм бил депутат от ДПС, но от пет години не съм се виждал или чувал с Ахмед Доган или Лютви Местан".

Темата за обвързаностите между службите, УниБИТ и властта, конкретно в лицето на ДПС, излезе на дневен ред покрай скандала около разработката "Червеи", в която незаконно са контролирани сървъри на МВР. В началото на скандала председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов обяви, че съществува "Сарайско-библиотекарската групировка", която "имплантира в службите свои поставени лица".

Тогава той назова конкретно почетния председател на ДПС Ахмед Доган и хора, гравитиращи около Димитър Иванов. Иванов, който е бивш служител на Шесто управление в Държавна сигурност, е директор на "Институт за изследване и развитие на лидерството в информационна среда" в УниБИТ и член на научния съвет на университета. Самият Иванов се защити в някои телевизии, като облясни, че ген. Атанасов всъщност има образование за локомотивен машинист и по-добре да постъпи на работа в БДЖ и да кара влак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5652 |19.02.2015 Йовчев лично помолил за поверителен достъп до МВР сървър . 2| 7290 |04.02.2015 Отрязаха изпълнител на проект за ремонт на жп линия Волуяк-Перник . 0| 8272 |08.01.2015 Забраниха достъпа до квартала в Елисейския дворец . 1| 4358 |05.11.2014 УНИЦЕФ: Близо 7000 деца нямат достъп до образование в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads