Реклама / Ads
36| 7622 |02.03.2015 НОВИНИ

Кобляков: Г-н Путин, лично ще си платите за всичко!

.
Николай Кобляков
Правозащитникът Николай Кобляков иска разследването на убийството на Борис Немцов да се проведе под международен контрол. Той заяви по БНР, че вчерашните шествия в Москва и Санкт Петербург дават надежда за промяна, но до постигането на реална свобода в Русия има още много време:
 

 Не, за съжаление не вярвам. Днес в Москва по улиците бяха много по-малко хора, отколкото през 2011 година. А Путин преодоля много лесно протестите тогава. По това време имаше 150 хиляди души по улиците на руската столица, а днес те бяха едва 50 хиляди. Това обаче не е причина да спираме с дейността си. Само чрез тези демократични методи можем да променим положението в Русия и да и помогнем да стане свободна страна. Затова не мисля, че днешните шествия ще накарат господин Путин да се оттегли от власт, но те са много важно начало.

 

Кобляков заяви, че от Асоциацията "Русия свободи" ще настоява за справедлив процес ясно разследване на това убийство и под международен контрол: Освен това, Асоциацията "Русия свободи" организира подобни прояви и тук, в Париж. Всъщност, те бяха две - на украинската диаспора с искане да бъде освободена Надежда Савченко и шествие в памет на Борис Немцов. Броят на участниците в шествията в Москва и Санкт Петербург ни дава известна надежда, че все пак не всичко е загубено за Русия. Жалко е обаче, че поводът за тези събития е тъжен, а и това не е първото политическо убийство. Затова ние настояваме за истинско правосъдие, което е основното искане на нашата организация. Искаме справедлив процес, ясно разследване на това убийство и под международен контрол.

 

На въпрос дали е възможно да има разследване под международен контрол, докато Путин е президент на Русия, той  отговори: Всичко зависи от позицията на гражданското общество. При обичайните обстоятелства нищо не би станало. Сега обаче обществото се мобилизира и консолидира и това дава надежда, че нещо може да се промени. Разбира се, възможността не е много голяма - убийците на Политковская още не са открити. И в случая с Немцов не вярвам това да се случи. По-скоро ще хванат някой, който е част от руския народ, някъде от Донецк или Луганск и е действал срещу предателя на Русия в пристъп на гняв.

 

В обръщение към президента Путин, Кобляков заяви: Г-н Владимир Путин, истинското правосъдие е необходимо преди всичко на вас. Когато престанете да бъдете президент и до този момент в Русия няма такова правосъдие, лично вие ще платите за това и то доста скъпо, защото сигурно ще се намерят много хора, които ще приложат към вас същите тези незаконни методи, която днес правосъдната система на Русия прилага към вашите опозиционери.

 

Кобляков беше задържан в България през август по искане на Русия с мотива, че е издирван от Интерпол за финансови измами. По-късно съдът взе решение, с което отказа неговата екстрадиция, и той се завърна във Франция, където живее и в момента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5652 |19.02.2015 Йовчев лично помолил за поверителен достъп до МВР сървър . 4| 5229 |13.02.2015 Адв. Менков: Лъхат личностни отношения на съда към Цветанов . 20| 5589 |06.02.2015 Четири часа Путин, Меркел и Оланд търсеха решение за Донбас . 51| 5667 |06.02.2015 Путин, Меркел и Оланд търсят път за мир в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads