Реклама / Ads
18| 5434 |03.03.2015 ПОЛИТИКА

Калфин призна: Кабинетът подаваше оставка без дълга

.
Ивайло Калфин
Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.
 
Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено.

„Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?“, коментира той.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.

„Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията“, настоя той.

Както Dnes.bg писа парламентът ратифицира договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година миналата седмица след бурни дебати.

Съдбата на дълга висеше на косъм, защото първоначалната позиция на АБВ и ДПС беше, че ще гласуват против ратификацията.

След като финансовият министър Владислав Горанов обаче обеща, че поне 2 милиарда лева от дълга няма да бъдат похарчени, депутатите от двете групи гласуваха „За“ заедно с тези от ГЕРБ и РБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 9738 |25.01.2015 Миков: Министър Калфин прокарва дясна социална политика . 6| 5441 |07.12.2014 Калфин и Миков мерят постиженията си . 7| 5543 |16.11.2014 Калфин: Ако правителството е брак по сметка, може да оцелее и по-дълго . 6| 5777 |05.11.2014 Калфин: Подкрепа означава участие в правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads