Реклама / Ads
4| 6166 |05.03.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Още преди „Червеи” чистили досиетата на бандити

.
Още преди старта на скандалната разработка „Червеи”, ченгета тайно са чистили досиетата на бандитите. Това научи Фрог нюз от разследващи.
 

Тази услуга била извършвана от служители, които имали достъп до системата. Срещу заплащане те изтривали информацията за криминални регистрации и изкарвали бандитите чисти като момина сълза. Така бремето от престъпното минало на даден човек изчезвало само с натискането на един бутон. Именно на това основание стартирала и разработката „Червеи”. Някои служители от дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР, ангажирани с нея, били убедени, че правят нещо добро и ще хванат къртиците във ведомството. Имало подозрения, че с „избелване” на миналото се занимават и служители на ДАТО. На този етап не се знае дали порочната практика с вмешателство в системата продължава и в момента.

 

 С този аргумент разследването било преместено в ДАНС, където също има аналогично звено за подслушване и проследяване. Любопитното е, че през следващите 300 дни, в които са прилагани СРС-та, няма нито един служител на МВР, който да е заловен в капана. Има подозрения, че акцията е била използвана  като повод и прикритие, за да може определени лица от властта по това време, да се докопат до стратегическа информация от секретните масиви на вътрешното ведомство. Има притеснителни  данни, че апаратурата, използвана за следене по „Червеи”, не е била регистрирана по съответните правила, за да може резултатите от нея да бъдат използвани впоследствие като годни доказателства. Това на практика обезмислило цялото усилие за лов на къртици.  

От седмица МВР и прокуратурата са запазили пълно мълчание по темата. Няколко пъти на разпити е викан тогавашният шеф на дирекция „Вътрешна сигурност” Тодор Костадинов. Срещу него на този етап няма повдигнато обвинение. Юристи с опит подозират, че и този скандал ще бъде разточен във времето, така, че лесно да се забрави. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6542 |05.03.2015 Мира Радева пред Фрог: Стига с този тестостерон в политиката, трябват жени! . 27| 7629 |05.03.2015 Ген. Петров за Фрог: Бъчварова шеф на МВР?! Екзотиката идва в повече ! . 34| 8872 |05.03.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: Чрез Бъчварова Цветанов възвръща силата си в МВР . 57| 8265 |05.03.2015 Цветанов за Фрог: Вучков напуска и парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads