Реклама / Ads
25| 9804 |05.03.2015 ГЛАСЪТ

Бъчварова сменя Вучков в сериала "Мъж и половина"

.
Румяна Бъчварова
Пояснявам веднага: в хитовия "Двама мъже и половина" в деветия сезон Чарли Шийн бе заменен от Ащън Къчър. Смяната се наложи след скандали с Шийн. Сериалът обаче закъса и продуцентите му удариха точката. За финала тези, които прокудиха Шийн, го прелъстяваха с какво ли не, за да участва в цереманията, но той отказа. Така бе съсипано нещо много смешно, забавно и приятно.
 
Българският вариант се казва "Мъж и половина" и главен герой в него е? Познахте - Бойко Борисов, че кой друг. Него никой обаче не може да го смени, нито дори да го дърпа за шлифера (в оригинала на този лаф знаете кого дърпат и за какво...). Той е този, който сменя когото и когато реши. Освен това американската продукция е комедия, а нашата е реалити на голо с елементи на драма, често преминаваща в гротеска.

Сюжетната линия от тези дни ни предложи отсвирване на Веселин Вучков и номинирането на вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Неочакван обрат за зрителите, но едва ли и за Продуцента - с главно П. (Не бъркайте П. с Пеевски, той е в сериалите "Под прикритие" и "От местопрестъплението: Берлин".)

 

Номинацията... Румяна Бъчварова е добър избор. Интелигентна, разсъдлива. Това бяха първите отзиви и коментари на някои политолози и политици. Добра обаче за какво? За съседка? За ГЕРБ? За мафията или за гражданите? Такъв анализ не чухме. И не защото е рано, а защото е труден.

Номинацията бе предшествана от сценки, в които премиерът Борисов редуваше неистини с внушения, манипулации и емоции. Вучков го бил изненадал подло в неподходящ момент с оставката. Е как така като Борисов е знаел за решението му дни преди това и дори двамата са разговаряли по въпроса. Призна го самата Румяна Бъчварова в сутрешния блок на Нова тв. Тя каза, че Борисов и Вучков са имали среща, но тя не знаела детайли. Защо тогава премиерът така остро нападна вътрешния министър? Защото Вучков демонстрира позиция, което е забранено в ГЕРБ. Това е най-големият му грях - подава оставка без да му е наредил Big Boss. И не само това, ами не се съобразява с волята на Capo di tutti capi (глава на всички глави, - ит.) и продължава да настоява Писанчев и Лазаров да бъдат махнати от системата. Мотивите са, че двамата не притежават качества за заемание постове. Освен това самият Борисов преди месеци им лепеше интересни определения и настояваше заедно с Пламен Орешарски, Цветлин Йовчев и управителя на БНБ Иван Искров да отиват в затвора. Това, че днес Борисов, по все още неясни причини е на точно обратното мнение, не е проблем на Вучков. На Борисов е. И на всички нас.

И никакви обяснения на Бъчварова, че може би тогава Борисов не е знаел някои неща, не вършат работа. Резултатите от действията и бездействието на Лазаров и Писанчев са такива, че ако имахме истинска прокуратура, тя отдавна да се е заела с тях.

Борисов знае, че Вучков е прав, но е афектиран от отказа му да се държи с него като с божество. Дърпат за шлифера...

Ако намесим в случилото се и морални категории нещата ще придобият още по-неприличен вид. Защото истината е, че най-подходящи биха били оставките на Писанчев, Лазаров и Китов (шеф на прословутото ДАТО), но такива няма. Борисов обаче не се люти справедливо, а дори ги хвали като професионалисти и ни убеждава, че трябвало да им дадем втори шанс. Да толерираш хора, по времето на които се е случила най-скандалната разработка от двайсет и кусур години насам - "Червеи", чрез която са източени тайни за операции и хора наистина е странно. При това знае, че това е направено с драстични нарушения на закона, че са унищожени документи, а информацията е приютена от един мафиотски кръг. И е доста смешно Борисов да повтаря, че чака заключението на прокуратрата. Такова никой няма да дочака, защото и да има, ще е готово някъде в четвъртото хилядолетие. Същото важи и за виновните за срива на КТБ, за нераследваните договори на фирми от кръга Кой с Железопътна инфраструктура, в енергетиката, Южен поток и пр., ощетили държавата със стотици милиони и милиарди. Но Борисов не казва нищо за това.

Колкото до неподходящият момент за оставката, нещата също са спорни. Било обидно това да става по време на посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми. А не е ли по-обидно за нацията и държавата хора като Писанчев и Лазаров да ни представляват пред Коми и който и да е друг?  

И като стана дума за Коми нека припомня един-два епизода от биографията му, които са доста любопитни. Директорът на Бюрото не е от хората, които сервилничат. Като заместник-главен прокурор на САЩ той категорично отказва да изпълни искането на президента Джордж Буш-младши да възобнови програмата за следене на телефоните и електронните пощи на гражданите без санкция на съда. Аргументите на Буш били, че така трябва, щом се войва с тероризма. Коми обаче защитил правата на гражданите, а когато напрежението ескалирало Коми подал оставка. Бъдете сигурни, че не е избирал подходящ момент.

И още нещо. Само допреди година и половина Джеймс Коми е бил член на Борда на директорите на банка HSBC. Същата, която бе замесена в скандал от френския в-к "Монд" и Консорциума на разследващите журналисти в САЩ, защото клонът на банката в Швейцария създал канал за укриване на доходи. В аферата се споменават и българи, изнесли над 380 млн долара от страната ни. И ако във Франция, Германия и Белгия прокурорите отдавна нищят случая, то тук не се случва нищо подобно, въпреки че дисковете са ни предоставени преди доста време.

Дали Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров са научили нещо ново по въпроса от височайшия гост? Надали. По-вероятно е да са му разказали как здрава и читава банка като КТБ може да бъде срината от мафиотски кръг пред очите на всички, с помощта на държавните институции и да няма нито един виновен за това. Г-н директорът на ФБР ще да е бил силно впечатлен... Може да са му споделили и за тефтерчето на Филип Златанов, което окончатлно и трайно е оформило мнението му за слънчевата ни страна, нейното мъдро ръководство и трудолюбивият народ.

Покрай скандала с оставката на Веселин Вучков като вътрешен министър се случи и още нещо знаменателно. И премиерът, и вицето му Бъчварова, както и шефът на парламентарната група Цветанов в един глас отрекоха каквато й да било зависимост на Борисов от ДПС и най-вече от кръга Кой. Знайно е какво казват психолозите, когато нещо се обяснява припряно и многословно.  

 

Едно птиче обаче се опитва да развали удоволствието на сценаристите от реализацията на сюжета им, чуруликайки, че всичко е предварително режисирано. Борисов просто изиграл сценката с предателството на Вучков, за да го махне по-лесно и бързо, изкарвайки го виновен. Затова бяха и цирковете в Министерски съвет пред очите на изумения президент на Азербайджан Илхам Алиев и развълнуваните по традиция журналя.

Вучков едва ли ще каже, какво се е случвало в МВР през месеците на неговото пребиваване там. И няма да го направи, за да не злепостави премиера. Иначе кой не знае, че единствен Борисов кадрува с системата и диктува какво да се прави. 

Това обаче не обяснява, а задълбочава съмненията, защо Борисов е готов да унижава и гони ценни свои, пазейки в същото време хора като Писанчев, Лазаров и Китов. Както не е ясно как така изведнъж реши да ги махне, щом реши Румяна Бъчварова да е новият министър.

Без съмнение това е знак и към все още "дясната му ръка" Цветан Цветанов. Борисов не го защити, когато Пеевски го заплашваше в парламента, нито след това, когато започнаха делата срещу него. Дори когато го е правил, му е навличал повече неприятности с непремерените си изказвания, отколкото му е помогнал. С цирка около Вучков Борисов показа кой кара влака. Прави го, защото усеща, че в ГЕРБ се заражда вътрешна опозиция. Ако тя се разрастне, ще има готов виновен - Цветанов. Той ще го отнесе и за недоволството в структурите за връзките на техния лидер с кръга Кой.  

Демонстрацията със сигурност е била правилно разбрана от Бъчварова, която наистина е умна и очевидно с бързи рефлекси. Писанчев и Лазаров са в ролята на онези герои от сериалите, които биват "убивани", за да вкарат продуцентите на тяхно място свежа кръв - обикновено актьори с подходящи препоръки. Зрителите обаче вече не са това, което бяха. Могат да провалят всеки опит да бъдат изиграни.

На този фон въпросът със задкулисието добива още по-голямо значение. Дори и тези, които не са гласували на поледните избори са очаквали някаква битка със статуквото. такава няма. Пробудилите се граждани ще настояват за отговор. Все по-настоятелно и открито. С различи средства, някои неприятни. Ще питат и за реформите, които - това е все по-очевидно - никой няма намерение да подхваща.

Борисов трябва да каже ясно: против мафията ли е или не? Срещу кръгът Кой ли е или е част от него? В отговорите му е заровено не само кучето, но и бъдещето на страната. Неговото също.

И за да е циркът пълен, ДПС обявиха, че не одобряват Бучварова за министър. Бре, ами сега? Пак ще трябва да се молим на Батман или Хълк  който е по-свободен, - да спасява положението...

Българите наистина сме най-тъпите парчета, щом търпим подобен фарс.

 

Димитър Попкутуев


П.П. Онзи ден министър Лукарски заяви, че неотдавна се запознал с Писанчев и разбрал, че е добър професионалист. За пет минути рабрал. Ще си помисли човек, че са обсъждали как Лукарски е ходил при Цветан Василев да иска пари за Реформаторския блок. Любопитен епизод, съгласете се. Ако Писанчев е разбрал за случката - верно е профи...Но в друг жанр.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 11715 |04.03.2015 Борисов и Лазаров се взеха, кумува Кой. Горчиво! . 20| 12628 |04.03.2015 Винету, жабата и 16-те милиарда . 32| 13198 |02.03.2015 Как големите ни освобождаваха. Съветофилите не са русофили . 47| 9941 |01.03.2015 Небесна сотня. Немцов Борис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads