Реклама / Ads
6| 4712 |05.03.2015 НОВИНИ

Проф. Танев не иска задължителен предмет "Религия"

.
Тодор Танев
Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви против въвежаднето на задължителен учебен предмет "Религия". Според него трябва да се спазват европейските принци в тази област.
 

Той поиска Синода да представи писмено предложенията си към промените в закона за образованието. Министър Танев бе приет днес от Главата на българската православна църква, патриарх Неофит в Синодалната палата съобщи БНР.

 

 Основна тема в разговорите им бе подготвените промени в закона за образованието и за статута на средните духовни учебни заведения. Ключов момент в законопроекта е дали часовете по религия ще  бъдат задължителни или дали ще запазят досегашния си статут на свободно избираем предмет в учебната програма.

 

Министър Танев обаче се обяви  против превръщането на часовете по религия за задължителни: Аз съм против това за религията като задължителен предмет. Въобще не мисля, че и става дума, но в момента той е разтворен в няколко учебни предмета, които се изучават. Вероятно новият закон и свободата, която той създава за известно адаптиране към всяко отделно училище на учебните програми, ще има възможност за по голяма координация на това, което се изучава в момента.

Отговарящият за образованието в Светия синод митрополит Гавриил, обяви, че църквата няма да се откаже от своето искане, часовете по религия да станат задължителни, но смята срещата с  министър Тодор Танев за конструктивна:

Трябва да кажа, че това не означава, че ние искаме всички деца  задължително да изучават една религия. Ние искаме, както се прави в повечето страни на Европа да се изберат един, два светски предмета, които също възпитават като етика и вече от тези предмети родителите са задължени да изберат един, който става за децата задължителен.

 

В хода на разговорите е било посочено, че предметът "Религия" се изучава като свободно избираем, но през последните години непрекъснато намаляват групите, които го избират и спада броят на учениците и учителите, които работят в областта на религиозното обучение и възпитание на децата. Единствено в Русенска област броят на учениците и групите се запазва през последните учебни години.

 

Светият синод постави и въпроса за статута на Духовните семинарии като средни специализирани духовни училища за професионална и общообразователна подготовка. Бе изтъкнато, че досега е изградена една добре работеща система на взаимодействие и сътрудничество между БПЦ и МОН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5387 |05.03.2015 Бойко Борисов: Утре искам оставките на Писанчев и Лазаров . 6| 4952 |05.03.2015 Д. Лазаров: Писанчев и Лазаров да покажат достойнство, като им поискат оставките . 22| 5374 |04.03.2015 Жискар Д`Естен: ЕС не можа да интегрира България . 14| 4648 |04.03.2015 Борисов иска днес да размрази проекта Набуко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads