Реклама / Ads
28| 13587 |08.03.2015 ГЛАСЪТ

Жените на 8 март: Искаме права и пари, не сме само за секс!

.
Да ударим едно за празника...
Известно е, че на 8 март работнички от текстилната и обувната промишленост на Ню Йорк излезли на протест срещу ниските заплати и лошите условия за работа. "Не сме животни, хора сме като мъжете!", "Искаме права, не сме само за секс" - пишело на плакатите. Шествието било наречено "Марш на празните тенджери". Случило се през 1857 г. Същата година се създава и първият женски профсъюз.
 
Години по-късно, по време на Международната конференция в Копенхаген Клара Цеткин предлага всяка година да се отбелязва Ден на жената. Тя считала, че по този начин всички ще научат за проблемите и правата на жените. Гласувано било денят да се чества на 19 март. И така до 1914 г. Тогава било предложено датата да се премести на 8 март, за да се почете стореното от първите протести в САЩ.


Жените се борят за правата си от десетилетия.

В Съветския съюз празникът бил определен като почивен ден и ден за отчет на политиката на комунистическата партия към жените другарки. Награждавали се ударнички на социалистическия труд, провеждали се тържествени събрания.

 

8 март отдавна не е това, което беше. От години празникът е повече търговски отколкото в защита правата на жените. Някои го сраняват с Деня на Свети Валентин, известен като празник на влюбените. На 8 март обикновено жените получават цветя и малки подаръчета. Някои го наричат "ден на колежката". Организират се служебни купони и банкети, празнува се и в къщи.

 

В Западна Европа 8 март се отбелязва повече информативно, без тържества и разпивки.

Интересно е, че някога в Ню Йорк жените се борили да се намали 16-часовият им работен ден на 10-часов. Днес много жени се борят за правото да носят бурки и да не работят, за да отглеждат децата в семейството.

 

Има и парадокси. През 1911 г. 8 март се е чествал на 12 май. До 1918 г. пък в Русия женският празник бил на 23 февруари.

 

В Сирия на 8 март честват Денят на революцията. В Армения пък денят на жената е на 7 април.

 

Ден на жената имало още в древния Рим. Свободните жени празнували, а робините имали почивен ден.

 

8 март е неработен ден в Ангола, Буркина Фасо, Камбоджа, Гвинея Бисау, Русия, Конго, Китай, Лаос, Македония, Монголия, Северна Корея, Непал и Уганда.

 

Моряците имат принос за развитие на женските движения...

 

Малцина знаят, че на 8 март 1895 г проститутките от Чикаго излезли на протест с искане да бъдат изплатени заплатите на... моряците. Причината била, че моряците били натрупали много дългове в публичните домове.

 

Същата демонстрация се повторила на следващата година в Ню Йорк и други градове. През 1896 г. в Париж се състоял марш на девиците с леко поведение, които също претендирали за повече права.

 

Празник, празник, но внимавайте с чашката...

 

Известни са и женските "Парад на гордостта", провеждани в края на 19 и началото на 20 век в САЩ и Западна Европа. По-късно тези демонстрации били наречени "Паради на сексмалцинството". Колоната винаги се водела от самотните майки, а в края били жриците на любовта. Дамите не искали да бъдат третирани единствено като кукли за секс, претендирали за права, включително и за право на еднополова любов.

 

В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според много българи Благовещение (25-ти март) е християнският празник на майката и жената.

 

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става празник на жените от всички възрасти.

 

За трета поредна година у нас ще се проведе мартенската кампания "Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени. Тази година шествието ще се проведе в София в неделя, 8 март, от 14.00 часа, а мястото на срещата е кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“.  Фондация "Ресурсен Център Билитис“, Български хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент в България отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас. 

 

***

 

Мъничка, мъничка моя,
весело зайченце, котенце мило
в скута на мама сега се е свило.
Твойта главичка на моето рамо,
можеш ли ден да прекараш без мама?
Мама във чашката мляко налива,
сплита косите на плитка красива,
кърпи, чорапи с пробити петички,
мама се грижи за всичко.

Кой ще разкаже на мойто момиче,
как тъй луната на сърпче прилича,
как се превръща водата на пара
и самолета с кого ли се кара,
има ли в спътника истинско куче,
мама попитай и ще научиш.
Но след години ще станеш голяма,
умните книги сама ще намираш
и ще рисуваш и ще бродираш,
дългите плитки ще сплиташ самичка.

 

После ще литнеш и ти като птичка,
умна и силна ще стигнеш далече,
можеш без майка си вече.
Мама ще бъде с коси побелели,
скришом ще пази две детски кордели,
ще се тревожи и тихо ще плаче,
ако не носи писма раздавача.
Друго не трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."


Петя Александрова

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9806 |05.03.2015 Бъчварова сменя Вучков в сериала "Мъж и половина" . 53| 11716 |04.03.2015 Борисов и Лазаров се взеха, кумува Кой. Горчиво! . 20| 12633 |04.03.2015 Винету, жабата и 16-те милиарда . 32| 13199 |02.03.2015 Как големите ни освобождаваха. Съветофилите не са русофили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads