Реклама / Ads
42| 15176 |19.03.2015 ГЛАСЪТ

Арестувани са Б. Сарафов, В. Горанов и Д. Пеевски. Parla piu piano*

.
Заглавието ви харесва, знам. Новината би могла да изглежда по следния начин: Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е задържан в рамките на разследване за корупция. Арестът е за 72 часа. В същото време финансовият министър Владислав Горанов подаде оставка, след като прокуратурата започна разследване срещу него за злоупотреба с власт и търговия с влияние.
 
Часове по-късно главният прокурор поиска от парламента сваляне на имунитета на депутата от ДПС Делян Пеевски, за да бъде задържан. Срещу него има обвинения за корупция и укриване на доходи.

Може и да ви се иска да чуете такива новини, но шансът това да се случи е нулев. Ну-ла. Защото нашите магистрати и политици са чисти, неподкупни и морални.

Споменатите магистрат, управленец и политик сигурно ще се ядосат, че имената им са замесени в подобен каламбур. Може да предприемат и мерки срещу своеволието ни.

 

Не го правим, за да внушим нещо или да ги обидим, а с цел превенция на гражданското съзнание. И провокация към въображението в посока на европейските стандарти. Самите те знаят, че много българи лелеят от години да чуят точно такава вест по принцип, не поименно. Така си представят справедливостта и израза "върховенство на закона". Българниът може много да пие, но разсъждава трезво:  хора като Сарафов, Горанов и Пеевски са недосегаеми. Недосегаеми, защото у нас не се посяга на персони от такъв ранг и тях закон не ги лови. Не ги лови, защото корупцията е част от институциите. А е така, защото няма политическа воля за промени и отпор.

 

А воля и реформи няма, тъй като няма граждански натиск. Защо липсва такъв натиск обаче е много, много сериозен въпрос. Отговорът тръгва още от хан Кубрат, който обяснявал на боилите си, че трябва да са сплотени като сноп пръчки. Те, разбира се, не го послушали и вече 1334 години чакаме Годо.

 

А новини за арестувани, съдени и вкарани в затвора висши магистрати, министри и депутати наистина има. Но не у нас, а в Румъния. И не по изключение, а като трайна тенденция. Честно казано, не мога да си представя какви чувства и емоции спохождат обикновения румънец, когато научи, че еди кой си недосегаем субект, е обвинен в корупция и злоупотреби. А много ми се иска.

 

Ето как изглежда криминалната хроника у съседите на север.

 

Румънската прокуратура е започнала разследване срещу бившия президент Траян Бъсеску. Причината са заплахи, които той е отправил към сенатор Габриела Фиреа.

 

Той й казал миналага година да си гледа работата и да се грижи за съпруга си Флорентин Панделе, когото "може да не намери някой ден, ако не е внимателна". Бъсеску бе президент от 2004 г. до 2014 г.

 

***

Началникът на специализираната прокуратура за организираната престъпност и тероризма (DIICOT) в Румъния Алина Бика е била арестувана в рамките на разследване за корупция, свързана с недвижима собственост и замесваща държавата. Върховният касационен съд реши да наложи задържане за 30 дни на Алина Бика заради афера от 2011 г., довела до загуби на повече от 62,5 млн евро за румънската държава.

 

***

Финансовият министър на Румъния  подаде оставка. Тя бе поискана от премиера Виктор Понта, след като прокуратурата започна разследване срещу Дариус Вълков за злоупотреба с власт, докато е бил кмет на град Слатина в периода 2010-2013 г. Той е обвинен в търговия с влияние и е заподозрян, че е помогнал на местен бизнесмен да спечели обществена поръчка за строителство срещу 20% от стойността ѝ. Оставката на Вълков дойде малко след като румънският президент Клаус Йоханис поиска от премиера Виктор Понта да го отстрани от поста.

Сега си представете, че президентът Росен Плевнелиев изрича същите думи към премиера Бойко Борисов и неговата реакция. Травматология ли чух?

 

***

Председателят на Националната агенция по прозрачност Хория Джорджеску подаде оставка. Той беше арестуван заради злоупотреби със служебно положение. Обвинението срещу него е, че през 2008 г., докато работел в борда на държавна институция, занимаваща се с връщане на национализирана от комунистите собственост, е завишил неправомерно цената на реституиран имот, което струвало на държавата 75 милиона евро.

 

***

Задържан е Раду Мазаре, кмет на най-голямото румънско пристанище – Констанца. Срещу него тече разследване за злоупотреби в особено големи размери. Обвиненията срещу Мазаре включват още и взимане на подкуп, злоупотреба с власт, както и конфликт на интереси.

 

***

Зетят на румънския премиер Виктор Понта - Юлиан Ертану, е задържан от Националната агенция за борба с корупцията по подозрения за присвояване на средства от еврофондове. Агенцията е провела обиски на 14 места в Букурещ и Плоещ тази сутрин, включително и в офиса на компания, собственост на сестрата и зетя на Понта.

 

***

Главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ поиска от румънския парламент разрешение за задържане на сенатора Дан Шова по обвинения в злоупотреба със служебно положение и подправяне на документи.

 

Не е лошо, нали? Мечтайте си...

 

У нас борбата с корупцията, мафията и модела #Кой е в ръцете на премиера Бойко Борисов. Той отговаря и за реформите. Еднолично контролира, позира, коментира, активира, наказва, мъмри, награждава и пр. Инициира законодателни промени, провежда кадровата политика в институциите, завежда и международния имидж на страната.

 

Малък дял от ЕТ "Булгар" е отстъпил на главния прокурор - той си знае защо. Малък, малък - колко да е малък... Във всеки случай достатъчен, за да може да реже глави, като в клиповете с пленници на "Ислямска държава".

 

Самодържецът обаче е един - Бойко Борисов. Той коли, той беси. Но може и да те целуне и по челото, ако преди това ти си целувал нещо друго. За ръка с пръстен намеквам, а не това, което си помислихте. Parla piu piano - знаете как е. Но дори Борисов се страхува от натиск, какъвто и да е - мафиотски, етно-политически и граждански. Разбирате ли накъде бия? Да помислим и за достойнството си, ако е останало нещо от него. За да не ни описват европейците като малък, но доста прост народ...

 

Борис Петков

 

* Parla piu piano - Говори ми тихо, песен на Джани Моранди от филма "Кръстникът"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 11996 |18.03.2015 Неграмотните политици-запорожци от ДПС пишат петиция до ЕС . 31| 13194 |17.03.2015 Медийни крясъци издават пораженията на мафията . 44| 10133 |13.03.2015 9 въпроса към министър Божидар Лукарски . 22| 9987 |12.03.2015 Феминизирането на МВР и развитието на земеделието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads