Реклама / Ads
20| 5834 |24.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Румънският случай: само факти

.
Допреди 10 години в Румъния не е имало нито една присъда за корупция. Сега са над 2000. Още 4000 дела са в развитие. Днес в затворите са един премиер, вицепремиер, 12 министри, 19 депутати, половин сватба техни роднини и приятели, 25 магистрати, 35 градоначалници и техните заместници от най-големите градове на страната, както и председатели на държавни агенции, десетки по-нискоразрядни политици и шефчета на предприятия.
 
Бившият министър на туризма и регионалното развитие на Румъния Елена Удря (40 г.)  е арестувана по обвинения в пране на пари и използване на служебното си положение за подкупи.

Април на 2001 г. Румънският премиер Адриан Нъстасе е нервен. Шефът на антикорупционния отдел в Главна прокуратура Овидиу Будушан си е позволил на своя глава да отиде във френското посолство и да търси съдействие за разследване на нелегални финансови дарения за кандидат президентската кампания на Йон Илиеску. Социал-демократът и актуален държавен глава Илиеску е партиен началник на министър-председателя и организатор на ликвидацията на предишния си ментор Николае Чаушеску. За да се уволни наглият прокурор се закрива целия отдел.

По това време Румъния отявлено се бори за еврочленство. Едно от изискванията на Брюксел е възстановяването на Департамента за борба с корупцията. И така първият министър подписва документите за създаването на сегашната Национална дирекция за борба с корупцията.

Целта е: мимикрия на дейност под погледа на управляващите.

Както е известно в политиката няма вечна доминация и през 2005 г. министър на правосъдието става Моника Маковей, неизкушена от партийна кариера и икономически и емоционално необвързана с никой от властта. Тя влиза във ведомството с думите: „Вие сте магистрати. Независими сте. Не трябва да отговаряте на телефонни обаждания, ако ви звънят политици… Ако направите нещо нередно, вашите колеги ще ви съдят като професионалисти, а не като представители на партийни централи.“ След две години Маковей вече не е министър, но

Националната дирекция за борба с корупцията реално работи катонезависим орган.

Защо ли? Защото назначаването на началника вече става от парламента по предложение на президента. И той има шестгодишен мандат и се отчита само пред пленарна сесия на двете камари. Шефът, от своя страна, сам избира прокурорите. Днес те са 85, с мандата на ръководителя си. След 6 години всички те могат да се върнат на предишните си работни места, но задължително на по-висока длъжност. Ако новият директор реши, може да ги задържи. Всеки от тях годищно гледа по над 100 дела. С оправдателна присъда завършват по-малко от 9%.

Работата на Дирекцията е следена с уплах, любопитство, злонамереност и облекчение от цялата страна. Медиите се надпреварват да говорят и пишат за нея. Някои магистрати са разпознаваеми и известни не по-малко от певачки, спортистки и силиконови златотърсачки, с които са пълни страниците на вестниците и телевизионите предавания в Румъния. Впрочем с присъда завърши и делото срещу Дан Войкулеску, който е собственикът на най-голямата медийна група „Антена“. (Бел.ред: Румънският КОЙ Дан Войкулеску е основател на групата „Интакт Медия“, в която влизат телевизиите Антена 1, 2 и 3, Еуфория Лайфстайл, Антена Интернешънъл, GSP, както и изданията "Журналул национал", "Газета Спортурилор" и други, радиостанциите Романтик ЕфЕм и Радио ЗУ.) Не го спаси и фактът, че е почетен председател на Консервативната партия, а според общественото мнение и собственик на тази партия, която сега е коалиционен партньор в управлението на социал-демократите. Пътьом се наложи да върне 60 млн. евро и сградата на конгломерата.

Допреди 10 години в Румъния не е имало нито една присъда за корупция. Сега са над 2000. Още 4000 дела са в развитие. Днес в затворите на Румъния са един премиер, вицепремиер, 12 министри, 19 депутати, половин сватба техни роднини и приятели, 25 магистрати, 35 градоначалници и техните заместници от най-големите градове на страната, както и  председатели на държавни агенции, десетки по-нискоразрядни политици и шефчета на предприятия. Всички вече са бивши.

Те са представители на цялото партийно войнство, но всеки заподозрян започва изявленията си, че срещу него се води политическа репресия. В момента директор на агенцията е рядко усмихващата се Лаура Кьовеши. Допреди две години беше Главен прокурор на Румъния. След постъпването й се активизира разследването срещу брата и дъщерята на Траян Бъсеску, бившия силен човек на Румъния и доскорошен държавен глава.

Брат му Мирча е обвиняем за търговия с влияние и незаконни оръжейни сделки. По време на роднинското управление той шумно се саморекламираше и като кум на цигански барон, срещу когото по едно време имаше 160 висящи дела. Щерката на президента Бъсеску пък е разследва за получаване на комисиони чрез обществени поръчки.

А бившият висш магистрат Мирча Молдован получи 22 години за злоупотреба с власт заради решаването, или по-точно заради замитането на дела, свързани с принцовете на асфалта и инфраструктурните проекти. Така в Румъния наричат онези тарикати, които точат стотици милиони евра по обществените поръчки.

Дела се водят и срещу Илие Сърбу, койте е тъст на премиера Виктор Понта. Известно е, че преди 5 години с решителната намеса на Сърбу –  като зам. председател на социал-демократите –  той помогна Понта да извърши вътрешнопартиен преврат. Тогава зет му бе непознат, млад и напорист апаратчик. А след това дъщеря на Сърбу се озова в Брюксел като евродепутат. В момента тази партия – на социал-демократите – има квалифицирано мнозинство в Парламената.

Но това не е всичко.

Пътьом съдят сестрата и зетя на министър-председателя за надвзети 10 млн. евро при изграждането на канализацията в куртното планинско градче Комарник. Зад решетките се озова и Елена Удря,  близката на Бъсеску министърка на туризма и на регионалоното развитие, която е и секс символ на няколко либерал-демократически кабинета. В молба до прокуратурата тя поиска ремонт на килията с нейни средства. Проблемите й идват от т.нар. дело Майкрософт, където от 54 млн. евро, платени от държавата за компютъризация на училищата, 20 млн. са разпределени като комисиони из коридорите на властта.

И още: от бившия кмет на Букурещ и бивш икономически министър Адриану Видяну се търсят 130 млн. евро за нанесени щети при сделки с недвижими имоти, а от буквално довчерашния министър на финансите Дариус Вълков се търсят само два милиона, отклонени когато е бил кмет на Слатина. Бившият столичен първенец Адриану Видяну повлече със себе и Алина Бика, която доскоро беше директорка на Дирекцията за борба с организираната престъпност и също е заемала отговорен общински пост.

В последен стадий е и разследването срещу няколко кмета на райони на Малкия Париж, както румънците полунаистина наричат най-големия си град. Сред тях е и недосегаемият, поне по електорални нагласи, Мариан Вангеле. Зад него стоеше много влиятелната ромска общност.

Започна разследването и срещу Раду Мазаре – митичен кмет на черноморската гордост Констанца. Той управлява града повече от 15 години, избиран е с убийствено мнозинство, караше само Ферари, а синът му като малолетен управляваше поръчкова детска версия на същото возило.

Наред с кметовете на Клуж и Бъкъу, в затвора е вече футболната легенда Джика Попеску, бивш председател на Футболния съюз. При него, напълно очаквано, проблемите идват покрай трансферите на футболистите...

В Румъния под названието Национална агенция по интегритет работи орган, който проследява имуществените декларации и реалното богатство на хората от висшия управленски ешалон. Често по сигнали оттам започват проверките на антикорупционните прокурори. В момента под стража е и Хория Джорджеску, който е шеф на тази национална агенцията. Той е обвинен, че през 2008-2009 г. като ръководител на Комисията за компенсации при реституцията на имоти е завишил със 75 млн. евро стойността им. В края на месеца март той трябваше да дойде у нас и да сподели своя челен опит.

Интересно е медийните изяви на някои от осъдените знаковите имена. Например Виорел Хребенчук, зам.председател на социал-демократите, т.е. на бившите комунисти, преди близо 20 години написва, че при прехода са допустими приемливи нива на корупция. Преди четири месеца обаче, когато го арестуват за незаконни заменки на гори –  говорим за десетки хиляди хектара и на други имоти – той публично заявява: „От години в Румъния съществува този страх, който направо ни парализира“. Визира Национална дирекция за борба с корупцията. Както се казва, изречено е от политик, но с елементи на истина.

Преди пет години, когато Адриан Нъстасе вече не е премиер, обявява в блога си: „ …заради вакуума на институционалност в държавата корупцията трябва да се приема като даденост, като средство, с което се смазват механизмите на икономиката в годините на прехода.“ След три месеца същият получи двегодишна присъда за подкуп. В момента излежава втората си присъда, която вече четиригодишна.

А точно той, Адриан Нъстасе, създаде днешната Национална дирекция за борба с корупцията, за да отмъсти на един прокурор, който се опитваше да бъде независим. При първия арест на Нъстасе той се опитва да се самоубие, при това пред телевизионните камери, но само си одрасква гушата. Нови опити няма.

Разбира се, румънците смятат, че нещата в правосъдната система са далеч от оновау което желания, но й се доверяват на 80%. Това е институцията с най-висока степен на обществен респект. И основният принос е на новото поколение магистрати, които, както заяви наскоро един от тях:  „ ...няма да оставят държавата си на боклуците. В чужбина всеки може да мие чинии.“

Румъния е парламентарна република и съдебна отговорност на народните избраници се търси след санкция на Парламента. Преди два месеца, по искане на Националната дирекция за борба с корупцията, депутатите започнаха да дебатират имунитета на Варужан Возганян – известен детски писател и бивш министър на икономиката.

Потърпевшият румънец от арменски произход започна да се защитава емоционално, заплаква с мъжки сълзи и поръсва главата си със светена вода, и твърди, че е икономически чист като невръстните си читатели. Окаяникът е оставен на бъде депутат, а оборотите в Арменската църква в центъра на Букурещ, откъдето е вълшебната текстура, се увеличават многократно...

 Бел.ред: Онзи ден стана ясно, че бившият спортен министър на Румъния Моника Якоб Ридзи е вече в затвора – за злоупотреба със служебно положение и ощетяване на държавата с 800 хил. долара.

Георги Василски
fakel.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7742 |11.03.2015 Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София . 5| 5228 |29.01.2015 Г. Гьоков пред Фрог: Само на някой ще се увеличи пенсията с новото изчисляване . 14| 14768 |25.01.2015 Киро Японеца: Само аз оцелях от 127 поръчкови убийства . 10| 7834 |23.01.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: В затвора влизат само баламите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads