Реклама / Ads
39| 10141 |25.03.2015 ГЛАСЪТ

Защо лестригоните* искат да изядат чужденците от LIC33?

.
Някои си представят бизнеса така...
Писъци и клетви огласиха простора след новината, че фонда LIC33 ("Ел Ай Си 33) е придобил "Виваком" и още 5 компании за 1 евро. Вай, вай, вай - измамиха държавата! - ревнаха в един глас Пеевските медии и присъдружните им членове на кабинета "Борисов 2", начело с премиера. Такъв вой обаче нямаше, когато същите медии заляха публичното пространство през юни 2014 г. с лъжливи и провокативни информации и предизвикаха смъртта на КТБ.
 
Държавните институции тогава вместо да спрат арогантната атака, се включиха демостративно в екзекуцията на четвъртата банка в страната. Ако някоя от политическите корпорации, наричани кой знае защо партии, се бе разпищяла тогава, че се извършва пладнешки грабеж, сега нямаше да има нито скандали, нито продажба на фирми за 1 евро, нито манипулативни внушения, че някой прецаква българите. Само че джобовете на кръга #Кой щяха да са празни. А както е казал Джон Едгар Хувър: "Пресечеш ли финансовия поток към мафията - тя умира". Българската мафия обаче е жива, здрава и гласовита. Разбирайте го както искате - не сте малки.

Но да се върнем към "страшната" вест, която измести дори трагедията със самолетната катастрофа и 150-те жертви в Южна Франция. Шефът на LIC33 Пиер Луврие заяви на пресконференция, че новите собственици ще изплатят дълговете на придобитите компании, които са около 900 млн. евро. или 1,6 млрд лв. В сделката влизат 43% от БТК ("Виваком"), 100% от компанията за радиоразпръскване НУРТС, по 91% от военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", пийпълметричната агенция "Гарб" и цифровият мултиплекс "Фърст диджитал", който разпространява сигнала на БНТ. Припомняме, че предишният собственик на телекома и другите компании е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове.

 

Белгиецът каза още: "Не сме тук за два месеца, а за дълго време. Компаниите ще могат да планират стратегия в дългосрочен план. Защо да не превърнем тези фирми в европейски лидери".

 

Звучи така, както би трябвало да звучи. Защо са писъците тогава? Нали в добричкото село Стожер Бойко Борисов заяви, че държавата иска да си върне парите, които е дала за изплащане на гаратираните депозити в КТБ? Той, разбира се се обърка, защото държавата не е дала нищо - парите са отпуснати от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той се попълва с вноски на самите банки, които са частни институции. Не всеки ден у нас идва инвеститор, който се изправя пред медиите и заявява, че ще направи това и това. Ако има някакви съмнение около него, нямаме нужда от професионални оплаквачки и медиен тероризъм, а от ефикасен контрол от страна на държавата. Това трябва да организира премиерът, а не да пуска прессъобщения, които показват единствено, че някой си е изпуснал нервите.

 

Пазарната икономика и капитализмът са такива: едни компании продават, други купуват и целта им винаги е печалба. Самата печалба е съвкупност от добри идеи, добра организация, инвестиции, работни места, конкурентна среда и пр. Ролята на държавата е да следи спазването на правилата. 

 

Воят на кръга Кой обаче не е случаен. Именно Той демонстрира патологичен апетит към въпросните фирми на Цветан Василев, сравним единствено с кръвожадността на лестригоните, които виждайки Одисей и приятелите му решават да ги изпапкат начаса... 

 

Такъв е случаят с "Дунарит". Там Пеевски пусна "острието" си Бисер Лазов, основен свидетел на прокуратурата срещу бившия си благодетел Цветан Василев (не използвам думата работодател, защото Василев наистина се е държал като благодетел с Лазов и от семпъл служител го превръща в приказно богато доверено лице. Същото важи и за Пуувски.) да превземе "Дунарит" в Русе. Разиграват се интриги и схеми, за да се измъкне предприятието от контрола на Василев и фирмите му. В акциите се включа и Сашо Сталийски, личен приятел и доверено лице на Бойко Борисов, член на славния клуб "Котараците". Предприятието е работещо, обслужва съвестно кредитите си и изнася продукция за САЩ и НАТО. Това привлича алчните погледи на компанията и тя задейства икономическия министър Божидар Лукарски да направи всичко възможно, за да се отнеме временно лиценза на предприятието за износ и търговия. По съвет на доскорошния шеф на ДАНС Владимир Писанчев, разбира се.

 

Канибалите на Кой проявяват прочутия си апетит и към Виваком, "Петрол" и пр.

За да пречупят и подчинят Цветан Василев, те прибягват до заплахи срещу него и семейството му. Това най-вероятно е една от причините Василев да се обърне към LIC33. Предполага се, че нападките срещу фонда и лицата, които го ръководят, ще се ограничат с медийна и политическа истерия, но няма да се стигне до шантаж и физическо насилие.

Забавна е и злобата, която съпътства информациите за някаква близост на ръководни лица в LIC33 с руски "православен олигарх" (каквото й да означава това) и дори с президента Путин. Та нали точно на Путин Борисов подари куче, а партийни лидери и властници твърят, че трябва да поддържаме добрите отношения с Русия. Да не би Борисов да е изхвърлил на боклука наградата за "Цялостен принос за развитието на руската кинелогия", връчена му преди време и орденът "Княз Александър Невски" I степен, с който го отличи Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП), считана за близка до Путин? (По-късно същата бе закрита.)

 

И като говорим за вой, съвсем в реда на нещата е да запитаме премиерът, защо нищо не се прави, за да се разкрият собствениците на "Булгартабак", например? Огромен брой публикации и сигнали се изписаха за безобразията, случващи се там, но реакция така и не следва. Да не би Борисов да има интереси в тази компания? Чувал ли е за едни 40 милиона, поделени между двама лидери на партии след одобрението на сделката за приватизация? По 20 милиона на всеки? Странно, прокуратурата също пасува по тази тема.

 

Но да се върнем към сделката с LIC33. Компанията измъкна буквално изпод носа дружества, които Пеевски и неговият силен партньор в ГЕРБ са си били заплюли. Освен за лична изгода и за осигуряване на N-брой гласове на изборите през есента.

От LIC33 твърят, че ще изплатят задълженията към държавни институции и ще рефинансират кредитите на придобитите предприятия към КТБ. Това неутрализира пропагандния шум, че банката се разграбва и българите са прецакани.

 

Политическия отпор обаче ще има и той не е за подценяване. Изгладнелите партийни лестригони ще продължат да налитат, а на шефовете от LIC33 само хитростта на Одисей няма да им помогне. Ще трябва да са изрядни пред закона и да разчитат на институциите, които отговарят за неговото върховенство. Това е трудно начинание, често с неочакван край. Защото ако лестрагоните са част от митологията, то Джеймс Кук наистина е сготвен на вечеря за туземските вождове на Хаваите...

 

Особено важни в този момент са позициите на институциите, на вложителите в КТБ и експертите. Последните ще трябва не просто да обясняват какво се случва, а да ограмотяват, защото манипулациите са чудовищни. Обществото е длъжно да си изгради собствено мнение, което да е продукт от достоверни аргументи, факти и доказателства. Затова обективната информация е особено важна в тази ситуация.

 

Огнян Стефанов

 

*Лестригони - великани-човекоядци в гръцката митология, които нападат Одисей и изяждат един от другарите му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 11417 |19.01.2015 Защо "случаят КТБ" няма шанс да приключи в България . 56| 18118 |15.12.2014 Защо Борисов е толкова добричък с главсека Лазаров? . 5| 11536 |17.11.2014 Защо С. Диков се качи на кола като Д. Найденова? Видео! . 20| 20005 |29.08.2014 Кой, как и защо управлява митниците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads