Реклама / Ads
10| 6154 |26.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикатът в КТБ писа на парламента за некадърността на квесторите

.
КТБ
Временната анкетна комисия в Народното събрание да провери квалификацията на двамата квестори в КТБ, поиска с писмо синдикатът на служителите в банката. Искането е дали двамата - Станислав Лютов и Елена Костадинчева, отговарят на изискването в Закона за кредитните институции.
 
Там се казва, че квестори в банки могат да бъдат хора с петгодишен професионален опит на ръководна длъжност в банка или сравнимо с банка дружество или институцията по критерии, определени от БНБ.

Искането на синдиката е формулирано в писмо до комисията с копие до медиите. В него служителите посочват, че на заседанието на комисията, проведено във вторник, се видяло, че квесторите са превърнали "лъжата и безпринципността" в свой стил на поведение. И също, че нямат потенциала да ръководят банка, особено такава, която е трябвало да оздравят.

В писмото се дава "един пример за некомпетентността на квесторите", при който след отнемането на лиценза на КТБ те не са открили специални сметки за всеки кредитополучател, по които да се осчетоводяват вноските по кредитите. Така погасяването им е продължило по действащия преди това ред - с прихващане на дължимите суми от разплащателните сметки на клиентите. Крайният резултат от това е, че изрядни длъжници са превърнати в неизрядни. Грешката е била поправена едва два месеца по-късно.

По време на пребиваването си в КТБ тези лица така и не разбраха, че не са синдици, които трябва да ликвидират банката, а квестори, които трябва да положат усилия да възстановят жизнеспособността на банката, се посочва в писмото.

Служителите на банката с отнет лиценз са конкретно възмутени от изявленията на квесторите пред временната комисия за това, че при предприетите масови съкращения е спазен законът.

Синдикалистите смятат, че освобождаването на служители е ставало на принципа "наши" и "не наши" хора, като квалифициран персонал е подменян с хора без опит в банковото дело. Служителите не са съгласни и освобождаването им да се извършва от квестори, които не отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции.Квесторите не са съгласили и с предложените от синдиката обезщетения на освобождаваните служители.

За "многобройните нарушения" на квесторите  служителите изпратили писмо както до временната анкетна комисия, така и до Агенцията по заетостта, омбудсмана, представителството на Европейската комисия, ръководството на БНБ, на КНСБ.

Служителите определят като "откровена лъжа" и твърдението на квесторите, че не им е оказвано съдействие и даже нямало и два дни да оцелеят, ако служителите не им помагали. Допълва се, че квесторите назначили "наши" хора на несъществуващи длъжности като "помощник-квестори" с месечна заплата от 8-10 хил. лв., като към днешна дата договорите им били формулирани в трудови.

При управлението на квесторите наистина е имало изтичане на информация, но това е заради неположените от тях усилия да не изтича информация, се посочва още в писмото. Част от теча се дължал на достъпа до кредитните досиета на служители, наети от други банки, на одитори, адвокати.

Служителите са особено впечатлени от "наглостта и безочието" на квестора Лютов, който делял хората на "наши" и други и казвал, че служителите на КТБ получавали заплати, без да са ги заслужили. Според синдиката незаслужили парите си са тъкмо квесторите и назначените от тях.

Работата на квесторите в банката в близките дни ще бъде прекратена с влизането в КТБ на временни синдици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5441 |12.03.2015 Изслушват шефа на ДАНС в парламента заради лиценза на "Дунарит" . 0| 5448 |30.01.2015 С подобрени условия за работещите в добивния бранш беше подписан новият отраслов трудов договор . 30| 16657 |24.01.2012 Ст. Гамизов: Плевнелиев подписа договор, който вдигна цената на тока . 11| 6829 |16.01.2012 ЛУКойл си написал "домашното", дадено му от Ваньо Танов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads