Реклама / Ads
6| 5105 |26.03.2015 НОВИНИ

Искат десен завой на червен светофар като в Ню Йорк!

.
Червен светофар
Депутати от Български демократичен център внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които предлагат да се разреши десният завой на кръстовище при червен светофар. Вносителите предлагат завоят да може да бъде направен, но водачът на автомобила е длъжен да спази предимството на пешеходците и да завие едва тогава, когато се убеди, че няма да пречи на движението и че пътят е свободен за преминаване.
 
Мотивът, с който се прави това предложение за промени, е че така ще се намали задръстването в големите градове, обясни депутатът от БДЦ Светлин Танчев, който е и автор на промените.

„Това е нещо, което съм видял в западноевропейските големи столици, също и в Америка е така, в големите градове, където има съсредоточаване на трафик. Това улеснява трафика. Най-фрапантният пример, който мога да дам в София, това е кръстовището на пл. „Светя неделя”. Там реално десният завой задръства улицата почти до бул. „Витоша”. И ако има възможност, когато не пречиш на останалата част от движението, червеният светофар да е е като стоп. Спираш, оглеждаш се, ако не пречиш, можеш да продължиш. Мисля, че ще се улесни движението в София до някаква степен”, обясни депутатът.

Танчев заяви още, че пешеходците не трябва да се притесняват от предлаганите промени, защото безопасността на хората на пешеходната пътека и на първо място. „Смятам, че санкциите за недобросъвестни шофьори трябва да се завишат. Наистина пешеходците са на първо място, и това не пречи на тяхното предимство. Виждаме в София все повече коли. Дори разширяването на улици и булеварди, дори метрото, което вече работи, не съумява да намали трафика и все още задръстванията са зловещи”, коментира Танчев.

„Аз съм израснал в Америка, 15 години съм прекарал там, и във всички щати там е така. Дори в Ню Йорк, където най-много пешеходци участват в движението. Това е нещо, което наистина донякъде облекчава трафика”, даде пример депутатът.

Такава промяна в закона за движение по пътищата е искана многократно в годините назад, но до този момент това не е прието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5234 |25.03.2015 "Сова Харис": Хората искат пълен мандат, липсва алтернатива . 26| 5250 |25.03.2015 200 лв. за неправилно паркиране искат от ГЕРБ . 40| 4859 |16.03.2015 НДСВ подкрепя подписката за Сакскобургготски . 15| 5130 |16.03.2015 Искат оставката на Вежди Рашидов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads