Реклама / Ads
15| 6105 |27.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Джамбазки разлютен: Държавата е изоставила българите в Западните покрайнини

.
Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО
Българите в Босилеград от години защитават своя български произход и самосъзнание, въпреки сериозните опити на сръбските власти да асимилират сънародниците ни там. Как е възможно, след като хората в Босилеград и работещите в културния център не са на държавна издръжка и като България не дава средства там, а те се самоиздържат, нашата държава да решава да закрива центъра. Това е недопустимо и ние няма да го позволим.
 
Това коментира Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО в сутрешния блок на бТВ. Сръбска интрига нарече Джамбазки факта, че Сърбия не осигурява европейски начин на живот на националното ни малцинство там.

Това е национална кауза. На сърбите трябва да им се каже: „Няма да мине вашият номер, както винаги“. Искаме Външно министерство да обърне внимание на българите в Босилеград, нищо повече, призова зам.-председателят на ВМРО.

Той заяви, че си поставя като национална кауза да се запази културно-информационния център за българското малцинство в Босилеград. Това са хората, които възстановиха есетата и честванията, стотици деца помнят българския език и много деца от там идват да учат в нашите университети. За разлика от нашите български власти, сръбските власти действат и работят много сериозно за интересите си в Западните покрайнини, включително и в Босилеград.

Хората начело на българския информационен център там са направили много за запазването на българското там и именно заради това в момента сръбските власти ги съдят например за това, че искат и се борят да възстановят българските военни паметници на територията, добави Джамбазки.

Българските власти от години не защитават реално правата на българите зад граница, включително и тези в Босилеград. Въпреки всички приказки реално културният център там никога не е бил на издръжка от нашата държава, коментира той. Ние от десет години се борим за издаването на учебници на български език в Босилеград - нещо, на което според сръбския закон нашите сънародници там имат право, но сръбската администрация и държава от години ни мотае с административни спънки, заяви Джамбазки.

Ангел Джамбазки заяви, че той и ВМРО ще продължат да се борят за нашите сънародници в Западните покрайнини и Босилеград - след като сръбската държава е признала българското малцинство там, нека съответно да му осигурява привилегиите и нещата, които им се полагат като едни нормални европейски граждани.

В коментар за колегите си български евродепутати в европейския парламент Ангел Джамбазки коментира, че въпреки някои лоши примери за наши представители, които не знаят добре чужди езици, като цяло всички са подготвени и се справят със задълженията и работата си. Има комисии, в които се говори само на служебно определените езици в Европа - английски, френски, немски и няма как един евродепутат да участва в съответните комисии без да е много добре подготвен на първо място езиково.

Да, настоящото правителство е трудно в своите действия и коалиционните отношения са трудни, но именно затова смятам, че Патриотичния фронт сме като един балансьор между партиите поддържащи управлението, за да предпазваме някои от партиите и министрите в кабинета да залитат в една или друга посока, завърши Джамбазки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5613 |07.03.2015 Миков: Държавата не печели борбата с престъпността . 30| 8167 |24.10.2014 Джамбазки: ДПС и БНБ разпаднаха КТБ . 5| 5737 |23.10.2014 К. Паскалев: БСП - вън от управлението на държавата . 31| 6025 |22.10.2014 Хърсев: Фалира ли КТБ, ще струва 10 млрд. лв. на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads