Реклама / Ads
4| 12010 |30.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вижте най-доброто българско вино!

.
Изба „Кортен“ получава диплома за най-доброто българско червено вино на церемонията по официалното награждаване в Дюселдорф, Германия
Елитът на световните винени експерти посочи „Кортен Сира 2012“ за най-доброто българско червено вино.
 
Авторитетното международно жури на един от най-големите конкурси за вина - Mundus Vini, състоящо се от 150 видни винени специалисти от цял свят, определи „Кортен Сира 2012“ за най-доброто българско червено вино, показано на Mundus Vini. То получи специален диплом и „Голям златен медал“ на официалното награждаване на конкурса миналата седмица по време на световното изложение Prowein в Дюселдорф, Германия.

Това вино се отличи сред 6000 проби от цял свят, които участваха в тазгодишната надпревара.
Mundus Vini се провежда от 2001 насам и е едно от най-мащабните и авторитетни винени състезания. Със Златен медал на същия конкурс бе отличено и „Кортен Каберне Совиньон 2012“, както и третото вино от тази изключителна колекция – „Кортен Мерло 2012“, което пък получи златен медал на друг особено престижен световен конкурс – Vinalies Internationales в Париж, в конкуренция с 3575 вина от 40 държави. Така серията вина „Кортен“ отбеляза изключителен успех на международната сцена и заслужено бе наречена „Златната серия вина“ на България.


Най-доброто българско червено вино


И трите са дело на един от най-силните екипи в българското винарство – енолозите Капка Георгиева и Димитър Панов, които работят заедно вече 15 години и буквално всичко, до което се докоснат, се превръща в злато. Те са добре познати имена сред ценителите у нас като създатели на прочутите вина „Солитер“, превърнали се в емблема на най-високите достижения в българското винарство от последните 20 години.


“Тези конкурси са важен барометър за нашата работа. Така ние сверяваме часовника си със световните тенденции и с работата на колегите ни по света. За нас това признание е знак, че се движим в правилната посока и че сме успяли да създадем вина, които да се отличат сред толкова много добри примери от цял свят и да впечатлят взискателното международно жури...“, споделя Капка Георгиева.

Вината „Кортен“ са най-новият проект на този екип, с който те изненадаха почитателите си още през есента на миналата година.


Още с появата си трите вина грабнаха вниманието на ценителите и експертите у нас и виното „Кортен Каберне Совиньон 2012“ бе селектирано от дегустационната комисия на DIVINO /най-авторитетната винена медия у нас/ в „ТОП 10 НА НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ВИНА“.


За вината с марка “Кортен” Димитър Панов казва: “В основата на работата ни в изба „Кортен“ са методите на микровинарство, които се прилагат и в известните френски щата, и коитоследваме при производството на малки партиди лимитирани вина, както и на такива в стил vin de garage. Тази технология дава уникален характер на вината от всяка отделна реколта. Първо фокусираме работата си в лозето, а после в изцяло ръчните методи на винификация. Подбираме гроздето за трите вина от селектирани лозови масиви, над които работим и наблюдаваме от години. Защото за нас създаването на „големи вина“ започва още от лозето. Там се полага основата на доброто вино. Не можеш да направиш „голямо вино“ от недобро грозде и недобра реколта. Берем ръчно и винифицираме в малки дъбови ферментатори. Всички важни за качеството на виното дейности, като потапяне на шапката и пресоване в кошова преса, извършваме ръчно. Вината се бутилират в избата и отлежават в бутилките от 6 до 24 месеца в помещения с контролирана влажност и температура. Така се получават вина с елегантен плодов стил, уникални по своя характер и произход. Може да се каже, че това едни изпипани до най-малкият детайл вина. И това е причината количествата и от трите да се изчерпят само за 3 месеца. Вината „Кортен“ носят името на нашата творческа лаборатория, а именно малката бутикова изба „Кортен“, където вече 15 години ние не спираме да експериментираме и да сме посветени на създаването на авторски вина, с ярка индивидуалност и характер, които по неповторим начин да изразяват нашата винарска концепция и личен стил“.

Авторите на вината „Кортен“ Капка Георгиева и Димитър Панов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5975 |13.02.2015 Вижте къде ЧЕЗ ще сменя електромерите . 1| 5636 |23.01.2015 Вижте къде ще подменят електромери . 14| 6638 |16.11.2013 70 хил. избират съседите пред българското за Нова година . 0| 7223 |14.09.2013 Българското семейство харчи средно 300 лева за първия учебен ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads