Реклама / Ads
15| 7553 |28.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ех, Канада! Канадските визи - през крив макарон

.
Румяна Бъчварова и Крис Алекзандър Източник: МВР
През крив макарон май ще гледаме канадските визи. Визовият режим за българите е на път да отпадне, стана ясно по време на посещението на вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова в северноамериканската държава. „Работим за безвизов режим с Европа, в това число и България”, заяви министърът по гражданството и имиграцията на Канада Крис Алекзандър на срещата си с нея в Отава, цитиран от МВР.
 
Дни преди Бъчварова да постави въпроса на масата премиерът Бойко Борисов обяви намерението си да повдигне темата пред Европейския съвет. Той настоя за премахване на ограниченията за българите, искащи да пътуват отвъд Океана, още при първия си мандат в разговор с американския президент Барак Обама в Ню Йорк, въпреки изискването отказаните визи да не надхвърлят 3% от броя на подадените молби.

Преди няколко месеца пък стана ясно, че България може да блокира подписването на трансатлантическото търговско споразумение, което трябва да бъде подписано до края на 2015 година, заради американските визи. Освен това страната ни може да поиска въвеждане на същите ограничения за гражданите на САЩ и Канада от всички страни в ЕС. В края на 2014 година Брюксел пое ангажимент да посредничи в преговорите на САЩ с България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния за отпадането на визовия режим. Тогава бе отбелязано, че петте държави членки на ЕС са възроптали пред ЕК от липсата на визова реципрочност със САЩ, Канада, Австралия, Япония и Бруней. Затова било взето решение Брюксел да обсъди с тези държави изготвянето на график за поетапното отпадане на визите за всички страни от ЕС.

Бъчварова е обсъдила с канадския министър и интеграцията на бежанците. Според нея България би могла да се възползва от опита на американската държава. Бъчварова се е срещнала и с канадския си колега Стивън Блейни, пред когото подчертала усилията на българското правителство в граничния контрол. Пред канадския парламент пък тя представила приоритетите на кабинета и предизвикателствата пред България и обсъдила с депутатите възможностите за инвестиции в страната ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5678 |22.02.2015 Министър Петкова: Не знаем каква е визията на "Газпром" за "Южен поток" . 3| 6383 |27.11.2014 Ангелкова преговаря с Турция, Русия, Китай за визите . 29| 6027 |10.04.2014 Орешарски ще активизира бизнеса с Узбекистан . 3| 6865 |09.07.2013 Руски туроператори проплакаха от българските визи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads