Реклама / Ads
11| 4592 |29.03.2015 НОВИНИ

БСП иска повече средства за бежанците

.
Атанас Мерджанов
„Европейските представители във вчерашната визита на бежанските лагери достатъчно позитивно оцениха редица усилия, които българската държава направи през последните 2 години и практически овладя първата вълна“. Това коментира зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в ефира на БНР по повод двудневната работна среща "Бежанците - от Европейски стратегии към национални и местни политики".
 
Според него този въпрос не бива да се използва за тясно партийни цели, защото е едно общо предизвикателство към ЕС и в конкретния случай България, която е  силно потърпевша като крайна граница на ЕС.

Народният представител обясни, че за следващия планов период във връзка с посрещането на бежанска вълна за България са предвидени едва 10 млн. „В пресата излязоха  много справедливо критични статии за това, че в сравнение с прибалтийските държави ние получаваме 53 пъти по-малко средства на бежанец за неговата издръжка. Целта беше европейските представители, които присъстваха, да се запознаят конкретно, на място и обективно да погледнат при какви условия България посреща това тежко предизвикателство“, поясни той. По неговите думи по време на срещата е била засегната и темата за твърдо разглеждане на Дъблинското споразумение и за квотно разпределение на бежанците между всички държави-членки на ЕС. Той е на мнение, че тази среща не бива да остава единствена, а представителите на изпълнителната власт трябва усилено да поставят интересите на страната на различни европейски равнища и да настояват отпускане на повече средства и осигуряване на повече ресурси. „Въпросът за членството на България в Шенген също стои с голяма важност, защото това ще постави едно допълнително средство за гарантиране справянето с бежанската вълна“, поясни той.
По повод Закона на НСО Мерджанов е на мнение, че този закон трябва да отговори на подозрения и изисквания на обществото към една от специалните служби, а дали тя трябва да бъде специална, според него, е въпрос на уреждане на нейния статут. „Моето твърдение, че сегашният проект на закон фактически идва да уреди статуквото е съвършено обективен“, каза той. Народният представител подчерта, че има няколко въпроса, с които БСП не е съгласна. „Първо – защо трябва да бъде подчинена на президента тази служба. Второ – защо службата трябва да бъде военизирана. След това – обхватът на охраняваните лица и по какви критерии се определят те. Не на последно място съмненията, че тази служба, която е наясно с навиците на всеки един от охраняваните лица дали не би се изкушила да използва информацията и за други цели?“, коментира той.

Във връзка с казуса КТБ, зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заяви, че безпомощността на държавата е факт, но трябва да се проследи целият път на развитие и създаването на тази банка – при кои правителства и по какъв начин тя е достигнала размери, които очевидно не са съответствали на капиталовата адекватност. „Въпросът е какви бяха точно намеренията, подбудите и истинските инструменти, поради които това се случи. Главните длъжници на обективност и светлина по процеса са правораздавателните органи. В този смисъл, всички държавни институции са в дълг, като се започне от УС на БНБ, но както виждате и до този момент не сме получили обективен отговор“, добави той.
Няма как предлаганите промени в Устава на БСП да минат гладко и без реакция

„Не сме си представяли, че предлаганите промени в Устава на БСП ще минат гладко и без съответната реакция. Все пак въпреки изразените критични мнения и становища промените в Устава бяха гласувани с няколко гласа въздържали се и един-два против, което ни дава основание да смятаме, че на Конгреса те ще бъдат подкрепени сериозно“, обясни Атанас Мерджанов.

По отношение на поправката, популярна като „анти-Станишев“, Мерджанов уточни, че Станишев като президент на ПЕС помага за процесите в БСП и противното би било нелогично. „Мисля, че повечето бяха спекулации с тази поправка в Устава. Тя не е „анти-Станишев“. Тя практически визира председателите на всички равнища – от общинско до национално“, каза още той. Социалистът обясни, че самият председател на партията Михаил Миков е предложил тя да отпадне в частта за Националния съвет, но това не се е приело от пленума.
„Изборите бяха достатъчно тежка оценка за това, което се опитахме и това, което не успяхме да направим“, коментира Мерджанов и добави: „Ние, без верен критичен поглед на нашите действия, няма как да вървим напред“. Народният представител е категоричен, че БСП твърдо държи на всичко онова, което е успяла да направи в социалната политика, макар и за година и няколко месеца. „Смятам, че сега управляващите за 4 години не биха могли да постигнат толкова, тъй като виждаме как се заложи новият бюджет, виждаме какъв огромен външен заем се тегли, виждаме неяснотата в провеждането на реформите, за които толкова много декларираха реформатори и представители на ГЕРБ. Това са съществени неща, които няма как да не отличат и да не дадат предимство на нашите действия, макар и толкова оспорвани“, заключи Атанас Мерджанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4607 |28.03.2015 Устискахме 2:2 с четирикратните световни шампиони от Италия . 14| 4762 |28.03.2015 На нож срещу искането за "доживотните" депутати в БСП . 11| 9408 |28.03.2015 Сестрата на Младен: Искам да вярвам, че се е обесил!!! . 16| 5062 |27.03.2015 Каракачанов за Фрог: Ваденето на Пирин от ЮНЕСКО е признак на ниска култура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads