Реклама / Ads
41| 22672 |28.03.2015 ИНТЕРВЮ

Кирил Добрев: "Анти-Станишев" и поправките в устава на БСП са демагогия

.
Кирил Добрев
Против «доживотните» мандати на заседанието на НС на БСП гласуваха само членовете на бюрото с повече от три мандата. И при Миков и при Станишев предложенията се гласуват без дебат. Ако тези промени минат на конгреса, ще се задълбочи пропастта между ръководството на БСП и редовете членове. Това каза за Фрог нюз социалистът Кирил Добрев, народен представител в 43-ия парламент.
 

- Г-н Добрев , какъв е вашият коментар за резултатите от преминалото заседание на Националния съвет на БСП? Вашето предложение за „доживотните мандати“ бе отхвърлено. Кой бе против това?

 

- Съмнявате ли се, че инстинктът за самосъхранение на членовете на Изпълнителното бюро с повече от 3 мандата, не е сработил? Против бяха само членовете на бюрото с повече от три мандата, останалите бяха въздаржали се. Иначе това беше едно изключително важно заседание за бъдещето на БСП още повече , че предстои конгрес, на който партията трябва да излезе с ясна визия как да спечели местните избори.

За първи път от доста време на заседанието се получи идеен сблъсък. От една страна дали БСП да остане на пистата на най-демократичната партия или да се върнем в годините на демократическия централизъм, както каза Румен Овчаров.

 

- Какво имате предвид? Може би онези предложения за промени  в устава, които се тълкуват като опит на ръководството на партията да не носи отговорност за евентуална загуба на местните избори?


- На  едно от първите заседания след 1990 година БКП не просто се преименува на БСП, а бяха приети поправки в устава, които дадоха повече права на общинските и областните организации да номинират и избират своите ръководители. С поправките в устава днес, 25 години по-късно, тези права реално се отнемат. Нещо повече – дава се възможност на ръководството да остранява председатели по формални и субективни причини като лоши резултати на избори. Как обаче определяме кои резултати са загуба, след като ние въведохме термина „морална победа“?  Аз съм против, защото след като ръководството определя водача, местата за гражданска квота, коалиционните партньори, предизборната платформа и посланията, няма как отговорен да е само общинският председател и съответната организация. Няма и дума за това как националното ръководство носи отговорност. Съжалявам, че за втори път в мое интервю ще цитирам Румен Овчаров, но той го каза ясно: съгласни ли сме да дадем партията на ръчно управление на това ръководство? Затова предложих тази поправка или да отпадне, или да виждаме оставки  на всички нива.

 

- Корнелия Нинова подкрепи вашето предложение за мандатност на членовете на ИБ на БСП и не подкрепи ограничението на депутатските мандати, как ще го коментирате?


- Не съм изненадан, че Корнелия подкрепи мандатността за членовете на бюрото, защото тя показа, че политика може да правиш и като член на бюрото, и извън него, стига да имаш желание. Що се отнася за ограничението за депутати, тя сподели своето мнение като юрист. Аз продължавам да мисля, че след три последователни депутатски мандата, народният представител има нужда от „презареждане“ в друга сфера – било то  стопанска или партийна.

 

- Председателят на партията Михаил Миков  сякаш имаше колебания около поправката „Анти – Станишев?  Драма ли беше гласуването й ?


- В този състав на Националния съвет на БСП драми отдавна няма. Дали предложенията са от Станишев или Миков – те се гласуват без дебат. Според мен Станишев не е във фокуса на тази поправка. Тя се прави, за да могат по „уставен“ начин да бъдат отстранени няколко човека общински и областни председатели, които не бързат да подкрепят ръководството във всяко негово начинание.


-Кажете имената им?

 

- Ще ги кажа на конгреса.


- След заседанието имате ли надежда, че се дава повече шанс на младите социалисти в партията?


- Това е поредната поправка, изпълнена с много демагогия. Ако досега във всяка област имаше поне по един представител на  младите социалисти в Националния съвет, сега ги заменяме с 20%, неравномерно разпределени. Според мен е унизителен и начинът, по който ще бъдат класирани – чрез отделна листа. Щом сме стигнали до тук, да ги вкарваме в отделна листа, положението е критично. Но следете изказванията на ръководството на младежкото обединение, за мен  ще е интересно дали ще защитят мястото си.

 

- С каква нагласа отивате на конгреса на Цветница?


- Винаги съм оптимист, дори и когато съм сам в идеите си. Сигурен съм, че в този си вид промените няма да минат, защото те задълбочават пропастта между ръководството и редовите членове и симпатизанти на БСП.

 

Въпросите зададе: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11158 |12.05.2014 Евг. Кирилов: От нас зависи да не сме във втората писта на Европа . 35| 14037 |17.11.2011 Веселина Томова: Кирил Йорданов проваля ГЕРБ във Варна . 109| 14942 |14.09.2011 Митрополит Кирил: Онези, които ме наричат мутра и ченге, съдят от себе си! . 33| 12933 |13.07.2011 Спасиана Кирилова: Б. Борисов не играе роли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads