Реклама / Ads
22| 5676 |30.03.2015 ПОЛИТИКА

Кънев: Прокуратурата да провери Пеевски за фалита на КТБ

.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев Източник: Булфото
Прокуратурата да се самосезира и да провери ролята на Делян Пеевски за фалита на КТБ. Oснование за това са изявленията на банкера Цветан Василев.
 
Това призова днес във Варна съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него, от казаното от Цветан Василев в публикуваното в неделя интервю става ясно, че КТБ всъщност не е била банка, а инвестиционен фонд, което изисква да се направи разследване как са го допуснали държавните институции.

Кънев посочи още, че партиите от Реформаторския блок не са видели все още проектозакона на ГЕРБ, който трябва да позволи на прокуратурата да разваля сделки между частни фирми.

Даването на допълнителни правомощия на българското обвинение е проблем, а не решение, е личното мнение на Кънев.

Според Кънев ДАНС и впоследствие НАП са реагирали адекватно, като приходната агенция се е вслушала доста бързо в призива на парламентарната група на Реформаторския блок за налагането на общ запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев. По този начин към момента са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност. Подобна концентрация на собственост на „чувствителни предприятия" в едни ръце, и то изключително неидентифицирани, безспорно представлява заплаха и за финансовата сигурност на страната, смята депутатът.

Заради отказа на БНБ и прокуратурата да предоставят на парламентарната комисия, разследваща дейността на държавните органи във връзка с източването на КТБ, каквито и да е било материали, извън публично известните, комисията няма възможност да работи и от нея не може да се очаква никакъв допълнителен анализ и полезни законодателни предложения.

„До момента не сме получили нищо повече от това, което БНБ благоволи още преди месеци да предостави на медиите и депутатите. Не е допустимо под претекст за следствена и особено за търговска тайна народните представители да бъдат ограничавани от достъп до тази информация. Затова има закрити заседания на комисии и други възможности", отбеляза още Кънев.

Малко по-рано главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че не смята да проверява твърденията на Цветан Василев. Колкото до това дали може прокуратурата да се самосезира и да провери част от твърденията на Цветан Василев като това, че Иван Искров е бил предупреден, Цацаров припомни, че управителят на БНБ се разпитва в рамките на наказателното производство.

"Да си отговаря Пеевски", отвърна Цацаров на въпроса за обвиненията на Цветан Василев към депутата от ДПС Делян Пеевски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6441 |12.03.2015 Кънев: Модел КОЙ има, Борисов опростява нещата . 21| 6072 |12.02.2015 Р. Кънев: С "Червеи" гърмят МВР, ДАНС и СГС . 8| 6150 |04.02.2015 Кънев: Няма да се откажем от патриотите заради изнудвачите ДПС . 22| 7595 |19.01.2015 Радан Кънев: Ужаси ме безпардонната наглост на представителите на ВСС, в която и БСП се включи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads