Реклама / Ads
18| 4825 |30.03.2015 НОВИНИ

Хр. Иванов: Румъния са хванали чалъма, трябва и ние

.
Министърът на пправосъдието Христо Иванов
Известно е, че заедно с други граждани от „Протестна мрежа” сме писали сигнал до прокуратурата за Николай Бареков. Това е действие, напълно легитимно на гражданин, какъвто бях тогава. Тепърва ще получаваме отговор на този сигнал, коментира обвиненията за доноси отправени от Николай Бареков в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на пправосъдието Христо Иванов.
 
Той коментира, че не е доволен от това, което се случва в съдебната система. На мен ми беше интересно да се запозная с темата как Румъния успява да се справя с корупцията. Начинът е ние да изработим наш си модел. Въпросът е да накараме институциите ни да работят.

Съседите ни са намерили чалъм. Нашият фокус ще бъде да подпомогнем съществуващите институции. В България сме създавали десетки антикорупционни органи, но огромна част от тях не са проработили. Нещото, което ще променим, е Комисията за конфликт на интереси, тя катастрофира, коментира Христо Иванов.

За Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, предстои да се дебатира на кого ще бъде подчинена структурата. Искаме да се контролира от Народното събрание, допълни Иванов.

Нашият фокус ще бъде да накараме прокуратурата да работи, а не да правим прокуратура в прокуратурата. Сега се говори да се създаде звено, което да е съвместно между прокуратурата, МВР и ДАНС. Извънредното законодателство е лоша идея. То трябва да се прилага само в определени случаи. Трябва да изчистим структурата на прокуратурата, а не да се връщаме към стари и недобри модели, каза правосъдния министър.

Нека не мислим, че съдебната реформа може да се приключи с един закон, тя е дългосрочен процес. Работим върху обемен пакет за изменения в съдебната власт. Очаквам до 10 дни да можем да изкараме законопроект, завърши правосъдния министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4776 |29.03.2015 Премиерът: Не Румъния, а Германия е пример за нас . 1| 5229 |27.03.2015 Христо Иванов: Затворът в Белене ще бъде прекатегоризиран . 13| 5334 |25.03.2015 Мартин Иванов: Партията на Бареков не е погребана . 13| 4401 |25.03.2015 Военни учения на САЩ започнаха в България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads