Реклама / Ads
9| 6220 |31.03.2015 ПОЛИТИКА

Калфин не ще сръдня от Горанов; не уточни кога пада таванът на пенсиите

.
Ивайло Калфин
Пенсионната реформа има за цел да създаде повече потенциал в системата, за да се дават по-високи пенсии, като се отчита демографският срив, заяви по БТВ вицепремиерът Ивайло Калфин.
 
Трябва да си даваме сметка как много ниските в момента пенсии могат да се увеличат. разумно трябва да се мисли върху мерките, така че те да не са болезнени за хората и за работодателите. Криминализирането на укриването на доходите вече дава ефект, отчете Калфин.

По отношение на събираемостта има още 1-2 допълнителни мерки, които се предлагат; трябва да се търси някакво увеличение. В разходната част също търсим максимално затягане. Според Калфин половината от пенсионерите ни са инвалиди; темата, свързана с ТЕЛК-овете, ще се разисква с министър Москов.

Средната възраст за 2014 г. е 57,4 м. и тя е ниска. Предвиждаме възрастта да достигне 65 години и за мъже и за жени. При мъжете това ще стане през 2029 г., при жените през 2037 г.  Хората на практика няма да усетят това, то е поносимо. На когото не достига година възраст, ще може да се пенсионира срещу по-ниска пенсия.

За първа категория - миньори, тежки производства - също се търси плавен преход, посочи Калфин. В момента жените трябва да наваксат около 10 години.

Това е добре разчетена реформа, максимално мека за хората, която дава ефект, смята вицепремиерът. Според него в МО няма да има бунт по повод реформата; той обеща да има един подход към всички там, а не различни аршини. Внесох днес предложение с над 30 мерки, после ще има публично обсъждане. Възраст за сектор Сигурност ще има; ще насърчаваме всички, посочи Калфин.

Предлага се и постепенно падане на тавана на пенсиите в обозримо бъдеще за всички пенсии. Калфин не уточни кога ще стане това, за да не му се сърди министъра на финансите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5825 |06.03.2015 Острието Мая поиска оставката на Калфин като "министър на задлъжняването" . 18| 5435 |03.03.2015 Калфин призна: Кабинетът подаваше оставка без дълга . 54| 9738 |25.01.2015 Миков: Министър Калфин прокарва дясна социална политика . 6| 5442 |07.12.2014 Калфин и Миков мерят постиженията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads