Реклама / Ads
9| 5059 |02.04.2015 АКТУАЛНО

Села в Кърджалийско вървят към пропастта и смъртта

.
Кърджалийското село Сипей бавно се изсипва към пропастта от вече половин година. Пътят към населеното място се е превърнал буквално в хармоника. Шест къщи вече са разрушени, други 20 са напукани и стават опасни за обитателите.
 
„Всяка минута селото се свлича, милеем за къщата, селото си, обаче да ни преместят – нов парцел за къща или готово жилище”, помоли местният жител Исмаил, чиято къща е сред най-пострадалите.

От два дни хората събират подписка, общината поиска 9 млн. лв. от държавата за укрепване на свлачището. Според изчисления обаче тези пари са достатъчни за обезщетенията на всички засегнати.

Очакваме бързо действие, за да се спре свлачището край Кърджали, което засегна няколко села. Засегнатите хора, на които къщите са повредени, са настанени в общински жилища. Това обяви пред bTV кметът на Кърджали Хасан Азис. "При предишната среща с премиера той поиска проекти за спиране на свлачището. Проектите са готови и днес ще му ги предоставя. Свлачището е активно и трябва да се действа бързо. Проблемът не е бил никога толкова голям, а сега е факт. Очаквам да има реални действия. Трябват ни 9 млн. лева”, каза Хасан Азис.

„Къщата още е здрава, но не сме спокойни, обръщаме се към държавата да не се делим на етноси и народности, защото каквото се случи с нас, може да се случи на всеки. Можеше по-рано да се предприемат нещата, когато свлачището беше по-малко”, коментира местна жена в ефир.

Свлачища поглъщат къщи и пътища в РодопитеВ шест села в Кърджалйиско вече е опасно да се живее

„Никой в селото не е виждал такова нещо, хората са стресирани, не знаят какво ще им се случи, под напрежение са. Беден район, цял живот е влагал и после целия живот в това свлачище”, обясни кметът на Сипей Сейхан Апти .

Подобна е ситуацията и в село Неделино, където земята буквално потъва. Пропадането в двора на Дормуш е по-голямо от един човешки бой. „Свлачището е само на метри от къщата, която е основно ремонтирана. Преди два месеца започна. Първо беше 50 см, а сега – по-високо от мен”, обясни притесненият мъж.

В друго село – Енчец, вече три къщи са негодни за живеене, а 15 са засегнати от свлачище. „Напускането на къщите не е доброволно – ние ги заставяме, включително с декларации”, обясни и кметът на Кърджали Хасан Азис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7370 |01.04.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Пушилка на Пеевски е радикалният ислям . 10| 5669 |01.04.2015 Адвокат даде на прокурор циганите за "Българите на кайма!" . 8| 5936 |01.04.2015 Д-р Б. Миланов за Фрог: Ако защитаваш кауза, челото ти трябва да е чисто . 9| 5378 |01.04.2015 Скопие подслушвало Борисов и бившия генсек на НАТО Расмусен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads