Реклама / Ads
5| 5396 |02.04.2015 НОВИНИ

Прокуратурата и БНБ натискаха да закрият заседанието за КТБ

.
ВАС
Представителите на прокуратурата и БНБ натискаха да се закрие заседанието на ВАС за КТБ. Съдът обаче прецени, че искането е несъстоянелно и обяви, че процесът ще е открит, предаде репортер на Фрог нюз.
 

Точно в 9.00 сутринта започна заседанието на ВАС по дело за КТБ за неправомерно намаляване на капитала на банката. Делото е по частни жалби на акционерите на КТБ и вложителката Вера Ахундова.

Представители на прокуратурата и БНБ настояваха делото да се гледа при закрити врати. Като причина те изтъкнаха, че такава била "константната" практика при гледане на частни жалби. Съдът обаче реши, че процесът ще е открит.

Адвокатите на акционерите на КТБ обявиха, че БНБ не е предоставила всички необходими документи по делото.

 

Правозащитниците посочиха още, че БНБ е поставило квестори, които не са по волята на техните клиенти. Освен това квесторите са в конфликт на интереси. На всичкото отгоре не са дали съгласието си да бъде увеличен капитала на банката с 35 млн. евро, посочиха правозащитниците.

 

Главният юрист на БНБ Нина Стоянова в отговор на обвинението започна да разяснява каква е ролята на квестора в една банка. Тя възрази и по отношение на правния интерес на акционерите. По думите й те едва ли не нямат право на никакъв глас и на право да отстояват правата си в съда. „Лица, които нямат правен интерес, не бива да имат преюдицилно запитване в европейския съд”, категорична бе тя.

 

Длъжни сме да търпим произвола ви и акционерите да не могат да защитят своето. Квесторите не са предприели нито една оздравителна мярка, отговори на Стоянова адвокатът на изпълнителния директор и акционер на КТБ Орлин Русев Янчо Янков.

 

Дали ВАС ще признае правния интерес на акционерите предстои да видим на следващо съдебно заседание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4465 |01.04.2015 Прокуратурата нареди на МВР да разследва жураналист заради материал за наводненията . 4| 4490 |01.04.2015 Даниел Смилов: Прокуратурата имаше роля в ликвидирането на КТБ . 4| 4485 |01.04.2015 Ново 20! Пращат делото "Октопод" в Спецпрокуратурата . 16| 4987 |31.03.2015 Цацаров не иска прокуратурата да се меси в частни сделки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads