Реклама / Ads
29| 9722 |16.04.2015 ГЛАСЪТ

Лувъра ни призна, но не и ние

.
9,8 млн души са посетили Лувъра през 2014 г. Това е два пъти повече от всички чужди туристи, дошли в страната ни миналата година. Лувъра е най-посещаваният музей в света. В него са поставени над 300 000 експоната. Стойността им никой не е дръзвал да изчислява, но предположенията са за зашеметяваща сума.
 
Да вземем "Мона Лиза" на гения Леонардо да Винчи. Експерът от аукционната къща Christie‘s Алексей Ашот смята, че ако творбата се пови на търг началната цена ще е над 1 милиард евро. Засега се знае само, че е застрахована за около 3 милиарда евро, но тази информация не е официална, а предположение на искуствоведи и финансисти.

Американският професор Тимоти Рей на свой ред задава следния въпрос: Колко струва властта? Според мнозина тя е най-скъпата "стока" в света, заради която загиват хора, воюват държави, променя се световният ред. Проф. Рей обаче смята, че изкуството е по-скъпо от властта, защото покорява хората от хилядолетия, а властника при най-добро стечение на обстоятелствата може да е на върха не повече от 30-40 години. Един миг във вселената...

В Лувъра бе официално открита изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България".

В нея са представени  1629 експоната от България,  20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

За откриването на изложбата в Париж бяха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и министърът на културата Вежди Рашидов. Почетни гости бяха председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова, еврокомисар Кристалина Георгиева и певицата с български произход Силви Вартан.

Несъмнено това е най-голямото културно събитие в чужбина за 2015 г. с българско участие.

Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо" в близост до пирамидата и ще бъде разглеждана от най-многобройната музейна публика в света от 16 април до 20 юли 2015 г.

Част от съпътстващата културна програма е концертът на камерен ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният" в катедралата Нотр Дам и изложбата "Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници", която е наредена в Българския културен институт в Париж.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата в Лувъра са направени от трима френски и двама български учени. Главен куратор е Жан-Люк Мартинез, президент-директор на Лувъра. Куратори от българска страна са проф. д-р Тотко Стоянов от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически институт с музей при БАН.

Куратори от френска страна са д-р Александър Баралис от департамента за Гръцко, етруско и римско антично изкуство в Музея "Лувър" и д-р Негин Матийо, началник отдел в дирекция "Научни изследвания и колекции" в Лувъра.

Тракийското изкуство ще бъде показано чрез непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и традиции.
Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави. 

Българската премиера в Лувъра бе критикувана, че не е подготвена както трябва, че няма достатъчно реклама във Франция за нея, че командировъчните на някои участници са малки, а на други по-големи и пр. Познати неща. Със сигурост някои от тях са и верни. Но другаде е важното, голямото - в блясъка на древното изкуство, което ще бъде видяно от хиляди хора от цял свят.

Изложбата напомня за триумфа на великия български бас Борис Христов в Париж преди доста години. Тогава Франция е във фурор, а парижката „Гранд опера“ удостоява Борис Христов с почетната титла doctor honoris causa. Внучката на Наполеон Бонапарт сваля от себе си драгоценна императорска огърлица - семейна реликва от именития й дядо, и я окачва просълзена на шията на Борис Христов с думите: Няма по-достоен човек от Вас да я носи!

По същото време в България името на големия певец се споменава шепнешком, а официалната власт се опитва да омаловажи заслугите му за световната култура.

 

"Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!" Тези думи принадлежат на Васил Друмев, български писател, духовник и политик, бил два пъти премиер на България.

Какво се промени в нас?

 

Атанас Тодоров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 15171 |14.04.2015 Цв. Василев: Има ли разработка за преводи на Искров в островна банка? . 64| 9053 |11.04.2015 Поклонници на живота или поклонници на смъртта . 27| 16168 |09.04.2015 greshka29 . 22| 9541 |07.04.2015 К. Парамов: Има ли нужда БНБ от международен одит?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads